- hirdetés -

A novemberi mesteravatón Békés megye mintegy 130 kiváló szakembere vehette át mesterlevelét. Köztük kilencen orosháziak voltak, a november 8-i ünnepségen Gazsó Péter, a Gyermek- és Diákélelmezés szakács neve is megtalálható.

Sorsszerűnek is tekinthető, hogy a szakács mesterséget választotta a 33 éves Gazsó Péter. Sokáig nem is sejtette, hogy a vérében van a szakma, csak később derült ki számára, hogy dédszülei egykor az ópusztaszeri kastélyban szolgáltak szakácsként.

A szakmát Szarvason tanulta, majd leérettségizett és diétás szakács végzettséget is szerzett. Ezután következett a főiskola, ahol OKJ idegenforgalmi szakmenedzser szakon tanult. Mindezt már munka közben, hiszen 11 éve a Diákélelmezés konyháján dolgozik.

A kreativitás sem áll távol tőle (Fotó: Rosta Tibor)

– Olyan ember nem létezik, hogy mindent tudjon. Éppen ezért folyamatosan tanulok, képzem magam és igyekszem új dolgokat megismerni. Mint minden szakmában, szakácsként is csak így tudod megállni a helyed a mindennapokban – fogalmazott Péter.

Ennek szellemében vállalta be a mestervizsgát is, ahol rengeteget tanult fél év alatt, de mint mesélte ez rengeteg munkával is járt. A sikeres vizsgák után joggal volt büszke magára, ahogy családja, barátai és kollégái is.

Fotó: Rosta Tibor

– Jó úton haladok, de még van hiányérzetem. Rengeteg tervem van, szeretnék tovább fejlődni. A mesterlevél megszerzésével már taníthatunk is. Nehéz szakma a miénk, ezért hosszú évek múlva el tudom képzelni, hogy főzés helyett a következő generációnak adom át a tudásom. Érdekel a szakácsmesterség kreatív oldala is, amellyel különböző kiállításokra is szeretnék eljutni – sorolja.

Elmesélte, kora hajnalban kezdődik a műszak, de ez számára nem teher, hiszen szeret főzni. A jövőjét is a konyhában képzeli el. Élvezi a kihívásokat, ezért szeretné kipróbálni tehetségét majd külföldön is, ehhez pedig a mestervizsga kiváló ajánlólevél.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.