- hirdetés -

Az elmúlt időszakban gyakori jelenséggé vált, hogy az autósok megfordulnak vagy visszatolatnak az autópálya szakaszokon, ha eltévesztenek egy le- vagy felhajtót. Ezzel rendkívül balesetveszélyes helyzeteket teremtenek a gyorsforgalmi utakon. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért Tartsd az irányt névvel indított kampányt, hogy a hasonló helyzetek elkerülhetők legyenek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több intézkedést is tett már, hogy megakadályozza az autópályán azokat a baleseteket, melyeket forgalommal szemben haladó autósok okoznak. Eseményfelmérő kamerákat és érzékelőket telepített, melyek a szembehajtás esetén azonnal riasztást adnak, továbbá valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzőrendszerrel segítik a tájékozódást. Ennek ellenére előfordulhatnak olyan esetek, hogy rossz irányban hajtanak fel a gyorsforgalmi utakra az autósok.

Ennek megelőzésére indítják el a Tartsd az irányt! – kampányt. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy ha eltévesztettünk egy kijáratot, semmilyen esetben ne forduljunk meg vagy tolassunk vissza. A hazai gyorsforgalmi utakon ugyanis sűrűn találhatók különszintű csomópontok. Ezeken keresztül biztonságban lehajthatunk vagy megfordulhatunk. Amennyiben pihenőhelyet vagy leállóöblöt találunk, érdemes megállni és áttekinteni a lehetséges útvonalakat, megfigyelve a közúti jelzéseket vagy útirányjelző táblákat.

Ha észrevesszük, hogy a forgalommal szemben haladunk, semmiképp se tolassunk vissza a felhajtóra, ne forduljunk meg és ne hajtsunk keresztbe az úton! Azonnal kapcsoljuk be a vészvillogót és amennyiben van rá lehetőség, húzódjunk a leállósáv szélére vagy a forgalmi sávon kívülre és álljunk meg! Ezt követően vegyük fel a láthatósági mellényt, szálljunk ki az autóból és a korlát mögött várakozva hívjuk fel a 112-es segélyhívó számot!

A balesetveszélyes helyzeteket előznék meg a Tartsd az irányt! – kampány segítségével (Fotó: pixabay)

Amennyiben jó irányba haladunk, de hírt kapunk arról, hogy van a forgalomban egy velünk szembe haladó jármű, csökkentsük a sebességet, a saját és az előttünk haladó autó között növeljük a távolságot, soroljunk be a külső sávba és semmiképpen ne próbálkozzunk előzéssel! Ha lehet, várakozzunk a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg el nem múlik a veszélyes helyzet.

Ha mi magunk észleljük a forgalommal szemben haladó járművet, használjuk az legközelebbi, út mentén elhelyezett segélykérő telefont! Ha erről telefonálunk, akkor pontosan tudni fogják, honnan érkezik a hívás és az illetékesek gyorsabban tudnak intézkedni. Ha nincs telefon a közelben, akkor a 112-es segélyhívó számot hívjuk!

A kampány anyagai megtalálhatók a Magyar Közút Nonprofit Zrt. weboldalán (https://internet.kozut.hu/2019/12/17/tartsdaziranyt/), valamint hivatalos Facebook (https://www.facebook.com/MagyarKozut/) és Instagram (https://www.instagram.com/magyarkozut/) oldalain is.

Kiemelt kép forrása: pixabay

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.