- hirdetés -

Mellis Csaba már 23 éve foglalkozik főzéssel, leginkább a magyaros konyhát részesíti előnyben. A karácsonyi időszakban az ünnepi asztalokon is gyakran megforduló töltött káposztát készítik el gyakrabban.

Orosházán született, majd középiskolai tanulmányait Hódmezővásárhelyen, egy vendéglátóipari szakközépiskolában folytatta Mellis Csaba. A szakács, felszolgáló és cukrász szakmát tanulta ki, előbbi kettőből mestervizsgát tett.
– Idestova már 23 éve foglalkozom főzéssel. Az iskolaidőm alatt is sok versenyen indultam, azoknak a többségét sikerült is megnyernem vagy jó helyezéseket elérnem rajtuk. Az elkészítés mellett természetesen enni is szeretek, így számomra egy élvezetnek, szenvedélynek számít a főzés – mondta.

23 éve foglalkozik főzéssel Mellis Csaba (Fotó: Rosta Tibor)

Mint kiemelte, inkább a magyaros konyhát részesíti előnyben. A karácsony előtti időszakban is kacsacombot, csülköt és az ünnepek alatt elmaradhatatlan töltött káposztát is gyakran készítik az idén tízéves jubileumát ünneplő Élmény Étteremben.
– A töltött káposzta elkészítését szeretném bemutatni, hiszen azt karácsonykor szinte minden háztartásban megtalálhatjuk és egyébként is inkább a téli időszakban fogyasztják többen. Sok rendezvényen bemutattuk már és szép sikere volt – tette hozzá büszkén.

A magyaros konyha híve, karácsonyra a töltött káposztát választotta (Fotó: Rosta Tibor)

Töltött káposzta „Élmény Módra”:

A hozzávalók/10adag/:
1,5 kg savanyú káposzta
20 db káposzta levél/nem savanyú/
1,5 kg sertés dagadó
0,30 kg füstölt nyúlja
0,15 kg házi parasztkolbász/lehet csípős is/
0,15 kg húsos füstölt szalonna
0,10 kg füstölt szalonna
0,15 kg párolt rizs
3 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
0,08 kg pirospaprika/csemege/2 teáskanál bors
2 teáskanál őrölt köménysó ízlés szerint
1 db tojás
2 kanál liszt

Az elkészítés:
A dagadót ledaráljuk a füstölt szalonnával-kolbásszal-fokhagymával-1 fej vöröshagymával együtt.
Keverőtálba tesszük és hozzá keverjük a fűszereket a párolt rizst az 1db tojást./ha nem párolt rizst teszünk bele, akkor száraz lehet a töltelékünk!
20db gombócot készítünk! Ha ezzel a mennyiséggel készítik, akkor szép nagy gombócok lesznek.
A fejeskáposzta leveleket kierezzük és leforrázzuk! A savanyú káposztát, ha nagyon savanyú, mossuk át!
A levelekbe becsomagoljuk a töltelékeket.
Egy edénybe rétegelten rakjuk össze!
Alulra kerül az apró káposzta. Rárakjuk a füstölt nyúlját, utána a gombócokat! A lisztet a megmaradt pirospaprikával össze keverem és rászórom! A tetejére újra apró káposztát teszünk!
Felöntöm vízzel – ha nem túl savanyú a káposzta akkor a levét is ráönthetjük!
Lefedve körülbelül 2 órán keresztül főzzük lassú tűzön!
Tálaláskor a tetejére kakastaréj szalonnát sütünk és tejföllel nyakon öntjük!
Jó étvágyat és boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.