- hirdetés -

Elismerték azokat, akik önzetlenül nyújtják karjukat másokért. A véradókat köszöntötte pénteken a a Vöröskereszt Orosházi Területi szervezete.

A véradók napja alkalmából hetvenegy véradót köszöntöttek, december 13-án. A fehér asztaloknál a negyvenszerestől egészen a száznegyvenszeres véradókig foglaltak helyet. Az ünnepségnek az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda ebédlője adott otthont.

– Békés megyében évek óta a lakosság hat százaléka ad vért, ez az idei évben is így van. 21 ezer főt terveztünk erre az évre, az orosházi területi szervezet illetékességi területén, mintegy 3250-et. Ezt tudtuk is teljesíteni, elsősorban a váradóknak, illetve a véradószervező önkénteseinknek, a partnerszervezeteinknek, önkormányzatoknak köszönhetően. A mai esemény az Orosházi önkormányzat civil pályázatából valósult meg, melyre sikeresen pályáztunk – ismertette Tóth Zoltánné a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatója.

Kiemelte, fontos, a segítség, hiszen ha nem lenne ez a sok önzetlen ember, akkor a műtétek és balesetek során keletkezett veszteségeket nem tudnák pótolni.
– Jók az emberek, nem vesztik el a hitüket, és jönnek a hívó szóra. Nem lehet pénzben kifejezni annak az adománynak értékét, amelyet véradóink adnak. Azonban ezen az ünnepségen szeretnénk megköszönni önzetlen segítségüket oklevéllel, jelképes ajándékkal, valamint egy közösen eltöltött vacsorával – fogalmazott az igazgató.

Az eseményen részt vett Benkő Ferenc, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, Fekécs Levente, a Magyar Vöröskereszt Orosházi területi szervezetének elnöke, illetve dr. Méhes Mónika az Orosházi Véradóállomás Osztályvezetője, valamint Dávid Zoltán polgármester.

Dr. Méhes Mónika kiemelte, Orosházán az idei évben körülbelül 3000 betegen segítettek a véradók, illetve más városokban is nagyjából 1000 embernek adtak lehetőséget a jócselekedükkel.
– Orosházán van olyan beteg, akinek hetven egység vérre volt szüksége. Ez azt jelenti, hogy az itt ülők közül hetvenen csak az ő részére adtak idejében vért. Fogalmazhatnék úgy is: ahhoz, hogy a beteg elegendő vérhez jusson, valakinek 17 éven keresztül évente négyszer kell vért adnia – mondta dr. Méhes Mónika. Zárásként úgy fogalmazott: azt szokták mondani, hogy egy anya könnyei nem mentheti meg egy gyermek vagy egy hozzátartozó életét, de a véradók segítsége, vére igen.

Ezt követően Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a résztvevőket. Orosháza önkormányzata nevében megköszönte a véradók önzetlen segítségnyújtását, illetve Tóth Zoltánné, és a vöröskereszt munkatársainak tevékenységét.
– Azok, akik vért adnak sokaknak nyújtanak életmentő segítséget. Nemes és tiszteletre méltó dolog a véradók elhivatottsága, köszönjük önöknek – hangsúlyozta a polgármester.

A beszédeket követően a Forrás Református Óvoda, – amely a vöröskereszt bázisóvodája – legkisebbjei kedveskedtek előadásukkal, majd kiosztották az elismeréseket.

Mazán János orosházi véradó elmondta, 1972 óta ad vért, immár 131-szer nyújtotta karját.
– Amellett, hogy nagyon jó érzés segíteni, nekem is jó, hiszen így mindig ellenőrzés alatt vagyok – mondta a véradó. Hozzátette, mindig örül, mikor megérkezik az üzenet a telefonjára, hogy ismét segített valakin.

Télen is fontos vért adni a folytonosság miatt, hiszen egy vérkészítmény három hétig használható, folyamatosan pótolni kell. Mindemellett ez egy rendkívül jó szűrővizsgálat is. Idén az orosházi véradó állomáson még december 23-án, 27-én és 31-én várják a segíteni szándékozókat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.