- hirdetés -

A fényes gömbök és a színes sujtások már kimentek a divatból. Az élő fenyőt is egyre inkább felváltja a mű. Az elegáns és letisztult a trend idén, érdekes módon mindezt sok-sok állattal kombinálva.

Négy éve még a papír- és a művirág volt a sikk a fán, tavaly a fehér és a kék árnyalatai jelentették a trendet. Idén a rénszarvasok, őzikék, madárkák, pingvinek és jegesmedvék tarolnak. Ha az idei karácsonyfadísz-divatot szeretnénk követni, akkor ők semmiképp sem hiányozhatnak a kelléktárunkból.
– 2019-ben a fehér a divat főleg a púderes, rózsaszínes kiegészítőkkel, valamint arannyal és ezüsttel kombinálva – tudtuk meg Csiszárné Szendi Pálma dekoratőrtől. – Bár az örök klasszikus piros-arany is mindig jó választás. Egyre inkább a letisztult, elegáns színösszeállítás dívik. Azt akarjuk tükrözni, hogy ez egy gazdag ünnep, és ennek a gazdagságnak meg kell jelennie a fán is – folytatta a dekoratőr.

Fotó: Pixabay

A fa mérete is ezt a nagyságot mutatja. A magas fák emellett gazdagon díszítettek. A zsúfoltság miatt szinte alig látszik ki maga a zöld. Nem csupán a díszek, hanem a rengeteg műhó miatt is így van ez. A műfenyő ugyanis már havasként lép ki a gyárból.
– Rengeteg a horgolt dísz, a kézzel készített gömb, a textil szaloncukor, amit csipkével díszítünk. Idén sikerült vásárolnom harisnyából készített angyalkát egy idős nénitől, valamint horgolt gömböt, szalvétatechnikával gyártott szívecskét, és kézzel festett, gyönyörűen kidolgozott gömböket – folytatta Csiszárné.

Opálos díszek, műszőrme az asztalon

Nagy hangsúlyt kapnak idén a fények. A színes égők már elavultnak számítanak, inkább a fehér jelenjen meg, és abból is csak a hideg. A meleg fehér már nem divat.
– Sujtást már nem használunk, helyette műszőrmét tekerünk körbe a fán. Ezzel is a fagyos hatást növeljük. Karácsonyfacsúcsot sem teszünk fel, helyette esetleg egy angyalkát vagy szarvasagancsot válasszunk a fa tetejére – emelte ki Szendi Pálma.

Fotó: Pixabay

Nincsenek élénk színek, viszont a rosegold árnyalat idén nagyon divatos. Az opálosított díszek jöttek be a fényesek helyett.
– Asztalközépként elegáns megoldás lehet például egy szürke-fehér műszőrme ezüstözött hópehellyel. De az ünnepi asztal lehet komolytalanabb is. Divat a mikulássapka a szék háttámláján, és ehhez mindenképp piros terítőt, szépen hajtott piros szalvéta válasszunk! Az asztalra nem magas díszeket teszünk már, hanem hosszan elnyújtottat. Itt is megjelenik a természet. Szárított narancskarika, fahéj, almába szúrt szegfűszeg, illatgyertya, ez mind trendi az idén. Divat a tükörlap is, és az arra helyezett mécses. Ez utóbbi meghittséget tükröz – részletezte Csiszárné.

Aszimmetria, gazdagság, zsúfoltság

Az ajándékcsomagolás is évről-évre változik. Már nem divat az ajándékzacskó sem csak úgy, magában. Kidíszítve…esetleg.
– Ha papírba csomagolunk, akkor nem teszünk keresztbe az ajándékra egy szalagot, hanem az egyik sarkába dísz helyezünk el. Egyre inkább megszűnik a szimmetria, eltolva rakjuk rá ezt is. Itt mű dolgokat használunk. A csomagolásnak tükröznie kell a karácsonyfa színét, ami alá beteszed. Ha mondjuk fehér-ezüst a fa, akkor fehér papírba csomagolom, és ezüst díszítést teszek rá. Egy fedeles üveget is bedíszíthetünk ajándéktartóként. Ez például eredetileg egy keksztartó üveg, aminek hóhely a teteje. Ezt töltöm meg ajándékkal, kívül pedig termésekkel, természetes dolgokkal díszítem – mondta el a dekoratőr.

Szendi Pálma elmondta, a dekoráláshoz elengedhetetlen a megfelelő hangulat.
– Márciusban kértek tőlem egy karácsonyi esküvői dekorációt. Kimentünk, és senkinek nem állt rá a keze. Akkor eldöntöttük, hogy hazamegyünk és egy keresünk karácsonyi CD-t. Aztán kikapcsoltuk a fűtést is, bezártuk az ablakokat, hogy kizárhassuk a külvilágot, a madárcsicsergést. Így sikerült olyat alkotni, amire méltán büszkék lehettünk – zárta gondolatait Csiszárné.

Úgyhogy elő az ünnepi albummal, töltsük meg a szobát a mézeskalács és a forralt bor illatával! Még ha divatosak is szeretnénk lenni az idén, akkor se hagyjuk ki a régóta őrzött, évek óta használt, emlékektől megszépült díszeket, amiket még réges-régen mi vagy gyermekeink készítettek. Ezek nélkül ugyanis – a dekoratőr szerint is – nem lenne igazi a karácsony.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.