- hirdetés -

Luca napja van, ráadásul péntek tizenhárom. Akik kicsit is hisznek a naphoz kapcsolódó babonákban, azoknak most kell hozzáfogni a férj-jósláshoz, vagy a Luca-szék készítéséhez.

Egy sor dolog tilos ezen a napon a néphit szerint. Nem szabad fonni, varrni, kenyeret sütni, lúgozni (mosni). Dédszüleinktől még azt hallhattuk, hogy aki Luca napján varr, az „bevarrja a tyúkok seggit”, tehát nem lesz tojás. A boszorkányok elleni védekezés miatt fokhagymát mindenképp enni kell, sőt nem árt a ház ajtajára a fokhagymával keresztet rajzolni.

Jóslás

A Luca naphoz sokféle jóslási praktika is kapcsolódik. A férjhez kívánkozó lányok ezen a napon gombócot, más tájakon derelyét főztek. A tizenkét gombócba egy-egy cetlit gyúrtak, rajta egy-egy férfinévvel. Egyszerre kellet a forró vízbe dobni, és amelyik először feljött, azt puszta kézzel kellett kikapni és olyan helyen elolvasni ahol senki sem látja.

Létezik az a fajta babona is, mely szerint Luca napján az eladó sorban lévő lány felír 12 papírra 12 fiúnevet, aztán szépen összehajtogatva belerakja a párnahuzatába. Minden reggel kivesz belőle egyet, nem nézi meg, hanem elégeti. Karácsony napjára már csak egy marad: az, amelyiken a jövendőbelije keresztneve található. Így lehet megjósolni a jövendőbeli nevét. A foglalkozását ólomöntéssel lehet a hiedelem szerint megtudni. Tűz fölött megolvasztott forró ólomból kell vizes tálba önteni egy keveset. A megszilárdult fém alakjából lehet következtetni a jövendőbeli foglalkozására. (Arról, hogy a nősülni vágyó legényeknek mit kell csinálni, hogyan láthatnak a jövőbe, nem szól a fáma.)

A zöld ág sarjaztatása is Luca estéjén kezdődik. December 13-án meggyfaágat vágtak, és meleg helyen vízben tartották. Ha karácsonyra kizöldült, az azt jelentette, hogy jó lesz a következő esztendő termése, és a lány is férjhez megy.

Mint a Luca széke

Ha valami nagyobb dolog nem akar haladni, lassan, körülményesen készül, akkor mondjuk, hogy úgy készül, mint a Luca széke. Ezt az ominózus széket Luca napján kezdik faragni. Karácsony böjtjéig minden nap kell valamit csinálni rajta. Az elkészült széket december 24-én el kell vinni az éjféli misére, és a templom bejáratánál rá kell ülni. Aki a széken ült és figyelte a templomba igyekvőket, megláthatta, hogy közülük ki a boszorkány. Őket onnan lehetett megismerni, hogy oldalra fordított fejjel mentek be a templomba, mert szarvaikkal csak úgy tudtak beférni  az ajtón.

Nem állítjuk, hogy minden pontosan így van és minden jóslat száz százalékig be is teljesedik, de – ha másért nem – érdekességképp egyiket másikat ki lehet próbálni. Mi bajunk lehet…?

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.