- hirdetés -

Télen ugyan kellemetlen, mégis elengedhetetlen az autómosás. A só a sár pillanatok alatt nyomot hagy az autón, de ha elhanyagoljuk hosszú távon is rosszul járhatunk.

A nyári, autókra rakodó kosz szinte elhanyagolható a téli időszakhoz mérve. Ezért a hideg időben nem csak esztétikai szempontból, hanem a karosszéria védelme érdekében is fontos, hogy mossuk az autót. Az útról felhordott sós víz, sár a különböző alkatrészek közé, esetleg a fényezés alá bejutva korróziót okoz.

– Sokan elfelejtik a kerékjárati ívek tisztán tartását, erre a részre különösen kell figyelni. Évente kétszer – ősszel és tavasszal – ajánlott az itt található borítást is levenni, és így egy alvázmosást végezni – hívta fel a figyelmet Viczián Zoltán, a Bogárzói Szervízműhely cégvezetője, hangsúlyozva az alvázvédelem fontosságát is. A szakember szerint a téli időszak előtt érdemes úgynevezett bitumenes alvázvédővel ellátni autónkat.

Fotó: Rosta Tibor

Megjegyezte, amikor észrevesszük a sós szennyeződést az autón érdemes lemosni, akár néhány naponta is, ugyanis fűtött garázsban a meleg hatására fokozódik a korrózió veszélye. Kiemelte, a mosás után mindig hagyjuk megszáradni az autót.

Fotó: Rosta Tibor

A külső mosás mellett a jármű belsejét is érdemes karbantartani, havonta legalább egyszer. A szakember azt javasolja, hogy ilyenkor a szövetszőnyegeket cseréljük ki gumira, hiszen jóval egyszerűbb a takarítása. Viczián Zoltán szerint a havas, esős időben a cipőnkről a szövetszőnyeg beszívja a nedvességet, ami nehezen szárad meg. Ez érintkezik a padlólemezzel, ami szintén rozsdásodást okoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.