- hirdetés -

Egy pályázati projekt keretében nyitott kiállítást a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület a szenvedélybetegségek megelőzése céljából. A tárlaton a Köztes Átmenetek Nonprofit Kft. prevenciós szakembere, a kiállítás szakmai vezetője, Varga Dániel vezette körbe az érdeklődőket és mutatott be nekik érdekességeket.

Visszatérő kiállítás helyszíne volt december 6-án az egykori Retro Corner. A dohányzás, a drogok káros hatásait bemutató tárlat pályázati projekt keretében valósult meg a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesületnek köszönhetően. A tárlaton elsősorban a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) tagszervezetei, valamint általános- és középiskolai csoportok vettek részt.

A KEF képviseletében Kálmán László köszöntötte a vendégeket. Elmesélte, hogy az elmúlt 18 évben már számos rendezvényt, többek közt szakmai kerekasztalokat, érzékenyítő foglalkozásokat és a mostanihoz hasonló kiállításokat valósítottak meg Orosházán. Ennek része a Köztes Átmenetek címet viselő, a dohányzás és a drogok témakörét feldolgozó tárlat is, amely harmadik alkalommal érkezett meg a városba.

Harmadjára érkezett Orosházára az interaktív kiállítás (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A Mi-Értünk Egyesület 2008 óta van jelen városunkban, nagymértékben hozzájárulva a drogstratégia megalkotásához és megvalósításához. Azért is tartom fontosnak az ilyen alkalmakat, mert senki sem egyforma. Különböző módon lehet elérni a diákokat, a fiatalokat, van akit egy jó beszélgetéssel, van akit pedig a mostanihoz hasonló kiállítással – tette hozzá Kálmán László.

Ezt követően a Köztes Átmenetek Nonprofit Kft. prevenciós szakembere, egyben a kiállítás szakmai vezetője, Varga Dániel ismertette a tárlat rövid történetét és lényegét. A kiállítást eddig 130 helyszínen építették fel 2001 óta, a közel két évtized alatt 200 ezernél is több látogató tekintette meg. Orosházán a hétfői kezdés óta már több iskolás csoport látogatott el a helyszínre vagy jelezte érdeklődését.
– A lényeg, hogy drogprevenciós foglalkozás többféle is létezik, a mostani azonban annyiban más, hogy új keretek közé helyezzük a beszélgetést. Megpróbálunk a gyerekekkel közösen azon gondolkodni, hogy mit miért csinál a társadalom, miért drogoznak a fiatalok, a felnőttek, hogyan kell értelmezni ezt a jelenséget, vagy hogy mi lehet ennek az oka? – emelte ki Varga Dániel.

A tönkrement tárgyak az erkölcs, a moralitás és az emlékek átalakulását szimbolizálták (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hozzátette, a gyerekekkel a szerhasználatról olyan mélységig beszélgetnek, amennyire érintettek lehetnek benne. Egy általános iskola nyolcadik osztálya esetében ezért inkább a számítógépes játékok, a dohányzás kártékony hatásai, míg egy végzős gimnáziumi osztály esetében az alkohol vagy a cannabis volt a visszatérő téma.

A függőség állapotát különböző eszközök segítségével mutatták be a látogatóknak, többek közt azzal, hogyan mennek tönkre olyan tárgyak, melyek a gyermekkorban még fontosak voltak az illetőnek. Ebben az esetben az erkölcs, a moralitás és az emlékek átalakulását szimbolizálták.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.