- hirdetés -

Több mint 60 kilót fogyott. Nem volt könnyű, egy percig sem állítja. És tartani sem az. Mégis azt üzeni: Ne engedjük el az álmainkat, mert a lehetetlen nem létezik! Szilasi József története következik.

Annak idején, ha bement egy boltba ruhát venni, alig talált magára valamit. Nem volt egészségügyi problémája. Megfelelő volt a vérnyomása, és a vércukor szintje is rendben volt. De mikor 2017-ben 155 kilót mutatott a mérleg, akkor azt gondolta, most már elég! Valamit tennie kell!
– Akkor, 45 évesen elkezdtem otthon, egyedül tornázni, és diétás ételeket enni. Nekem a Norbi update kaják nagyon beváltak. Tetszett az, hogy ehetek tésztát, vagy akár még lángost is, mert van belőle norbis verzió. Emellett nagyon fontos, hogy teljesen elhagytam a fehér lisztet és a cukrot – mesélte József.

József korábban is próbált már lefogyni. 2008-ban is belekezdett, de ahogy ő mondja, akkor nem volt hozzá elég ereje. Bár sikerült leadnia valamennyit, de a lendülete hamar alábbhagyott. Mint oly sokaknál, nála is a jojó-effektus lépett fel. De szűk 10 évvel később már tényleg elszánt volt. Meg is lett az eredménye.

Ez a külső már a múlt
József plusz 60 kilóval

– Két év alatt már több, mint 50 kilót fogytam. Nagyon lelkesítettek a visszajelzések, az, hogy sokan dicsértek. Meg jó érzés a hétköznapi életben is, hogy sokkal könnyebben megcsinálok bármit. Mondjuk lépcsőzéskor nem fulladok, mint korábban. Régebben még sétálni is nehéz volt, hiszen óriási súlyt kellett cipelnem – vallotta be József.

Fájdalmakkal teli fél év

Miután sikerült sok tíz kilótól megszabadulnia többek közt a Norbi-féle Duci Tréningnek és a diétának köszönhetően, hasplasztikára volt szüksége.
– Fogyás után a bőr nem ment vissza. El kellett távolítani műtéttel a felesleget. Ez kemény fél év volt, nagyon sok fájdalommal. Három órás volt a műtét. Haskötőt kellett használnom utána, és fél évig alig tudtam mozogni. De megérte. Ha visszanézek, úgy látom, mindezek ellenére is megérte. Megcsináltam, és a családom is nagyon büszke rám.

József fogyókúrája alatt számolta a bevitt szénhidrát mennyiséget.
– Mértem otthon a kis konyhai mérleggel. Nem a kalóriát kell számolni, hanem a szénhidrátot. Szénhidrát csökkentett kenyeret vettem, interneten néztem ki jó kis recepteket, például sült zellert ettem sült krumpli helyett. Meg sokszor készítettem magamnak desszertet túróból. Fontos, hogy nagyon gyorsan nem szabad lefogyni. Havonta egy-két kiló a normális. Az ember szervezete sok vizet raktároz. Az elején az megy le. Amikor még a víz távozik, akkor drasztikusnak tűnik a fogyás. Utána már lassabban mennek le a kilók – hangsúlyozta József.

Reggel úgy egyél mint egy király, délben mint egy polgár, este mint egy koldus. Ez a praktika Józsefnél is bevált. Előfordul, hogy vacsorára már csak egy fehérjeturmixot iszik.

Egy év alatt négy félmaraton

Józsefet nagyban erősítette, hogy talált egy számára testhezálló sportot, és hozzá egy nagyon jó csapatot.

A futás szerelmese lett

– Miután már lefogytam és megvolt a műtétem, elkezdtem futni. Korábban ezt nem lehetett, mert nagy súllyal nem szabad az ízületek miatt. De aztán nekifogtam, és 2018. februárjában már 10 kilométert teljesítettem Kétegyházán a Valentin-napi futáson.

A remek orosházi csapat mellet kiemelte, hogy országos szinten is nagyon jó közösség alakult ki a futás szerelmesei között.
– Nagyon jó az a miliő, mikor egy nagy versenyen 15-20 ezer ember közt futsz. A tervem, hogy minden évszakban lefutok egy félmaratont. Idén már megvolt három, januárban lesz a negyedik Pesten. Szeretem, hogy ezeken érmeket is kapunk. Van egy szép éremtartóm, azon gyűjtöm őket. A 30 km-t is szeretném majd lefutni, de talán már ehhez azért későn kezdtem el. Ezt egy kicsit sajnálom.

A büszkeségfal

Józsi mindenkit támogat, buzdít, aki fogyni szeretne. Tudja, hogy nehéz és sok lemondással jár, de úgy gondolja, mégis megéri. Nála is voltak olyan pillanatok, amikor majdnem feladta, de a családja mindig ösztönözte, motiválta ezekben az időszakokban.
– Stagnálás van, de nem szabad megijedni. Nem a mérleg számít, hanem a centi. A centin lehet látni a változást. Meg aztán az egész emberen, a kiállásán. Az önbizalmam nagyon sokat nőtt a fogyás után.

Mindenről nem kell lemondani

József most 92 kiló a 186 cm-e mellett. Tudja, hogy ez egy picit még felette van az ideálisnak, de azt mondja, ennél lejjebb már nem tud menni.
– Nekem az a célom, hogy ezt megtartsam. Lefogyni könnyebb, mint megtartani. Annak idején szívesen megettem két töltött káposzta mellé három szelet kenyeret, ma már viszont tudatosan táplálkozom. Figyelek rá, hogy mi kerül a tányéromra. Ez nem azt jelenti, hogy sosem eszek mondjuk pörköltet. De igen, ez is előfordul, csak kisebb adagot és köret nélkül. Ha ünnep van, és többet eszem, akkor meg kompenzálom edzéssel. Olyankor nem három napot futok, hanem ötöt. Tudom, hogy honnan indultam és hogy milyen nehéz volt ez az út – zárta gondolatait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.