- hirdetés -

Orosházát érintve, gyalog járja be fél Európát egy friss diplomás lengyel történész férfi. Hálaadó zarándoklatának végcélja Grúzia.

A lengyel Stanisław Marcisz szeptemberben, kevés csomaggal gyalog indult útnak Hollandiából indult el kelet felé. Vallási okokból vállalta be a több ezer kilométeres túrát, mint mondta ez egy hálaadó zarándoklat, miután szülővárosában a Lengyelország dél-nyugati részén fekvő Wrocławban elvégezte egyetemi tanulmányait, történész szakon.

– Mindenki keletről nyugatra indul, de én másképp gondoltam. Olyan helyeken gyalogolok, ahol nincs kijelölt zarándok út. Lényegében a saját utamat járom. Most legalább van időm elmélkedni – mondja nevetve, közben orosházi szállásadója fordított lengyel nyelvről.

A Jézus Szíve Plébánia plébánosa, Iványi László látta vendégül a lengyel férfit. A helyi plébános elmesélte, Stanisław nagyon meglepődött, amikor lengyelül köszöntötte a templomban.

Fotó: Rosta Tibor

– Eddigi utam során rengeteg érdekes emberrel találkoztam, leginkább papokkal, köztük Iványi Lászlóval. Tőlük kapok szállást, ezért sem tudom igazán előre megtervezni az utamat. Függ attól is, hogy mennyit tudok megtenni egy nap, illetve hol tudok éjszakázni. Nem is határoztam meg magamnak konkrét időpontot a túra végére – fűzte hozzá Stanisław.

A fiatal zarándok Németország és Ausztria érintésével érkezett Magyarországra november közepén, majd december 2-án ért Orosházára, két nappal később Aradra vezetett az útja. Románia után Ukrajna felé veszi az irányt, majd Oroszországon áthaladva érkezik meg Grúziába.

Elmondta, félelem nincs benne, inkább a kíváncsiság hajtja. Egyedülálló, szerinte a több ezer kilométeres túrát nem is lehetne bevállalni másképp. Mosollyal az arcán tette hozzá, hogy a család – főleg az édesanyja – természetesen aggódik érte, de apja eközben büszke is rá. Miután elérte célját hazatér és munkát keres, vagyis elkezdi a nagybetűs életet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.