- hirdetés -

A Véradók Napja alkalmából idén hatvankilencen vették át elismerésüket a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat által szervezett ünnepségen, a Gerbeaud Kávéházban. Az orosházi Orbán Benő Pro Vita díjban részesült százharminckilencszeres véradásáért.

A Magyar Vöröskereszt az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben november 27-én tartotta a véradók tiszteletére szervezett központi ünnepségét Budapesten. A két, véradásért felelős szervezet közösen terjesztette fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé azt a húsz véradót és három őssejt donort, akik Pro Vita díját vehettek Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkártól. Békés megyéből egy orosházi véradó részesült kitüntetésben.

(Fotó: Rosta Tibor)

Orbán Benő 1953. december 14-én született Algyőn.
– Szüleimmel és hét testvéremmel egy tanyán éltünk. 1971-ben kezdtem dolgozni a TSZ-ben. Ott tájékoztattak, hogy szabadnapért cserébe lehetőségem van vért adni. Akkor nyújtottam a karom először. Nem sokkal később egy operáció kapcsán a családban is szükség volt vérre, ez is motivációként hatott rám – emlékezett vissza, hozzátéve, később a honvédségnél töltött évek alatt is igyekezett rendszeresen vért adni.

Feleségét 1981-ben ismerte meg, azóta él Orosházán.
– 1977-től 2007-ig a MOL vasútnál dolgoztam, onnan jöttem korkedvezménnyel nyugdíjba. A cégnél minden évben többször adtam vért, általában 3-4 alkalommal – tájékoztatott Orbán Benő, aki elmondta, ezt mindig megbecsülték, több elismerést kapott a cégtől, valamint azon keresztül a vöröskereszttől is.

Adj vért, ments életet!

Mosolyogva mesélte, hogy mire nyugdíjas lett, már túl volt száz véradáson.
– Nyugdíjazásomat követően is véradó maradtam, hiszen szeretek önzetlenül segíteni embertársaimnak. Többször kaptam SMS értesítést arról, hogy véradásommal segítettem. Ez minden alkalommal nagyon jó érzéssel töltött el – fogalmazott a véradó.

Véradások előtt mindig odafigyel arra, mit eszik, iszik. Minden alkalommal tudatosan készül, ilyenkor például többet mozog.
– Véradás után minden alkalommal megkönnyebbülök, egészségesebbnek érzetem magam, mint akit kicseréltek – mondta nevetve Orbán Benő, aki a díjátadó óta már volt véradáson, így összesen 140-szer élt ezzel a lehetőséggel.

Kitért rá, nagy öröm volt számára, hogy átvehette a Pro Vita díjat november 27-én Budapesten.
– Köszönöm feleségemnek és családtagjaimnak, hogy mindig mellettem álltak, támogattak. A családban a fiam, aki két gyönyörű kislány édesapja, már többször nyújtotta karját azért, hogy segítsen – ecsetelte büszkén. Zárásként úgy fogalmazott, a fiataloknak azt üzeni: adjanak vért, hiszen ezzel életet menthetnek!

A Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete december 13-án tartja Véradók-napi ünnepségét az Eötvös József Katolikus Iskolában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.