- hirdetés -

Szent-Györgyi Albert nevelésről alkotott nézeteit mutatja be az a tanulmánykötet, melyet november 29-én mutattak be Békéscsabán, a Nobel-díjas biokémikus nevét viselő intézményben. A Kodolányi János Egyetem kiadásában megjelenő könyv elsősorban a pedagógusokhoz kíván szólni.

Több társszerző is jelen volt az „Az emberiség jövője a neveléstől függ” címet viselő könyv bemutatóján a megyeszékhelyen. Kmetykó András ötlete volt a tanulmánykötet létrehozása. A nyugalmazott matematika tanár felelevenítette Szent-Györgyi Albert 1930-as szegedi kongresszuson tartott beszédét, amelyben olyan elveket vázolt, melyek a jövő oktatásába gyökeres változásokat hozhatnak. Kiemelte, bízik abban, hogy a közel 90 éve elhangzottak valóra válnak majd.

Dr. Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Egyetem központi székhely igazgatója elmondta, a Szent-Györgyi Albert által képviselt eszmék nagyban hasonlítanak az intézményük által képviselt eszmékhez.

– Szent-Györgyi Albert egy társadalomformáló személyiség volt. Mi is törekszünk arra, hogy olyan módon formáljuk a térséget, Orosházán és Békés megyében, de akár Budapesten és Székesfehérváron is, amely nemcsak tudást ad, hanem egy közösséget ad. Egy közösséget igyekszünk építeni, és ezt kommunikáljuk hallgatóink irányába is, hiszen velük együtt építjük az intézményt, mint ahogy Szent-Györgyi Albert is tette diákjaival, amikor közös programokon adta át a benne rejlő mérhetetlen tudást – nyilatkozta dr. Malatyinszki Szilárd.

Kmetykó András a kötet létrejöttéről beszél (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Olyan szakemberek vetették papírra gondolataikat többek között, mint Micheller Magdolna professzor emerita, r. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora, a Gál Ferenc Főiskola tanára, Dr. Szemenyei Sándor, a Ruhaipari és Iparművészeti Szakképző Iskola és Kollégium nyugalmazott igazgatója és az Egyesült Államokat megjárt Lukács József testnevelő tanár. A témák szerzőnként változnak, mondanivalójuk mégis egy: a világhírű tudós eszméi korszakokat átívelő, örök és hallhatatlan.

A tanulmánykötet 1000 példányban jelent meg, 50-50 példányt kapnak a megyei tankerületek és szakképzési centrumok. Céljuk, hogy minél több pedagógus is kézbe vegye a könyvet, ezért mindenki számára elérhető mindössze pár száz forintos bekerülési áron.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.