- hirdetés -

Az apróságok és persze a felnőttek sem hagyták szó nélkül, amikor az ünnepi időszak első vasárnapján meggyulladt a gyertya Orosháza adventi óriáskoszorúján. Megkezdődött a várakozás, amely alatt felkészítjük lelkünket a karácsonyra.

Forralt bor, törökmogyoró és kürtőskalács illata lengte be vasárnap délután a város főterét. Nem véletlenül, hiszen a frissen felállított korcsolyapálya szomszédságában álló faházikók szinte kivétel nélkül valamilyen finomságot kínáltak azoknak, akik együtt szerették volna tölteni az advent első óráit.
– Természetes volt számunkra, hogy kijövünk ma ide. A lakást is feldíszítettük minden széppel és jóval, és minden hétvégén meggyújtunk egy adventi gyertyát otthon, ezzel hanglódunk a Jézuskavárásra – árulta el Palotás-Rózsa Diána, miközben türelmesen szorongatta a kezét egy csöppség. – Fontos számunkra a karácsony, hiszen az mindig az összetartozás, a szeretet ünnepe, és mivel gyermekünk is van, így még nagyobb hangsúlyt fektetünk erre, érezze ő is, hogy most valami különleges fog következni – tette hozzá őszinte mosollyal.

Hasonlóan vélekedett Szabó Erzsébet is, aki szintén a lakás feldíszítésére szánta a mai napot.
– Nagyon bensőséges időszaka ez az évnek, pláne, ha vannak csemeték, nekem például unokám. A háznak ilyenkor már díszben kell pompázni – mondta el, náluk mi történik adventkor. – Arra is jó ez, hogy ráhangolódjunk az ünnepre, kell a nyugalom, ami szerintem megteremt bennünk egyfajta boldogságot is – fogalmazott.

Akik a csípős hidegben szerettek volna kicsit átmelegedni, és számítottak a Rotary Club orosházi szervezetének hagyományos forralt borára, ezúttal sem fogtak mellé. Elég volt az illat után menni, és már a sátornál is találták magukat.
– A forralt bor mellé kalácsot is kínálunk, a környezettudatosan, saját bögrével érkezőket pedig szaloncukorral is megajándékozzuk – tudtuk meg Lászik Gábortól, miután egy egész csomag kristálycukrot szórt az üstben gőzölgő borba. Az is kiderült, hogy duplán jó szándék vezeti őket, hiszen nem csak a megvendégelés a céljuk. – Ebben az évben a Muzsikáló Gyermekekért Alapítványt szeretnénk támogatni négy hangszerrel, hogy a gyakorlási lehetőségeiken javítsunk. Várjuk hozzá a felajánlásokat mind a négy adventi vasárnapon.

Miközben beszélgettünk, elérkezett a négy óra, vagyis az ünnepi műsor kezdetének időpontja. Addigra megtelt a tér a gyertyagyújtásra érkezőkkel, akiket Kálmán László, az Oros-Haza Baráti Kör elnöke után Magonyné Urbán Zsuzsanna ifjúsági referens köszöntött. Elmondta, ő maga nagyon szereti az adventi rendezvényeket, mert kellemes találkozásokra és beszélgetésekre adnak lehetőséget.
– Emellett jó példái a közösségi összefogásnak, hiszen számos intézmény, szervezet és magánszemély együttműködésével jönnek létre. Az összefogás és az önkéntesség pedig nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és a lakóhelyünkön is – emelte ki. – Megkérdeztem a körülöttem lévő fiatalokat, mi jut először eszükbe a karácsonyról. Többek között arról beszéltek, hogy szeretnek ajándékozni, jókat enni, a családjukkal és a barátaikkal lenni. Nekem a várakozás volt az első gondolatom, illetve a munkám, ami tele van várakozással. Amire viszont nem kell várni, az a sikerélmény – mondta, majd fel is sorolta, milyen sikeres programokat valósítottak meg közösen a fiatalokkal és meghitt karácsonyi együttlétet kívánt mindenkinek.

Ehhez gondolatai mellett az első gyertya meggyújtásával is hozzájárult. A láng fellobbanását követően az égősorokat is bekapcsolták. A fénybe borult, fehér és arany színben pompázó adventi koszorú őszinte lelkesedést csalt a köré sereglett gyerekek, sőt a felnőttek arcára is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.