- hirdetés -

A rendőrség kéri, fogadjuk meg közlekedésbiztonsági ajánlásaikat.

A ködös időben történő közlekedés nagyobb odafigyelést igényel! A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol nagyobb haladási sebesség mellett a látótávolság hirtelen lecsökken, és a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte – írja a rendőrség honlapján.

A balesetek elkerülése érdekében azt tanácsolják, hogy a ködös szakasz kezdetét észlelve még a jól belátható úton csökkentsük a járművünk sebességét. Amennyiben már beértünk a ködös útszakaszba, akkor ne fékezzünk hirtelen, figyeljük a mögöttünk haladókat is.

Amennyiben a látási viszonyok nem indokolják, ne kapcsoljuk be a ködfényszórót (Fotó: Pixabay)

A lassabb haladás mellett nagyon fontos a követési távolság növelése. Tartsunk az előttük haladótól olyan biztonsági távolságot, hogy járművünkkel annak hirtelen fékezése esetén is meg tudjunk állni. Lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől! Végezetül közlekedésünk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére is, melyek időben történő észlelése a ködben ugyancsak nehézkes.

A ködfényszóró és a ködlámpa helyes használatával kapcsolatban a KRESZ egyértelműen kimondja, hogy csak abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják. Érdemes tehát körültekintőnek lenni és figyelni arra, hogy amint a korlátozott látótávolság megszűnik (pl. a köd feloldódik), az autóstársaik érdekében vegyük azt vissza.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, amennyiben a látási viszonyok nem indokolják, ne kapcsoljuk be a ködfényszórót, erős fényereje egyrészt zavarhatja az előttük haladókat, és a szembejövőket egyaránt, ami akár balesetveszélyes is lehet!

Kérik a közlekedőket, hogy az őszi időszakban is vezessenek fokozott óvatossággal és körültekintéssel! Járműveik sebességét mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg.

Indulás előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási- és útállapotokról, és az ezekből adódó esetleges késést mindig kalkulálják bele a menetidejükbe!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.