- hirdetés -

A képzeletbeli barát a szülők számára láthatatlan, azonban a gyermeknek nagyon sokat jelenthet: játszótársat, barátot, vigaszt. Pszichológust kérdeztünk az érdekes jelenségről.

Több filmben és sorozatban találkozhatunk azzal, hogy a főszereplő gyermeknek képzeletbeli barátja van. Megtudtuk, a köztudatban a képzeletbeli barát jelensége viszonylag felkapott, azonban tudományosan kevésbé kutatott téma és a rendelkezésre álló eredmények gyakran egymásnak ellentmondanak.

– Egyes kutatások szerint a hét éves kor alatti gyermekek közel negyedét érinti, más kutatók szerint ennél jóval több gyermeknek lehet képzeletbeli barátja vagy egy-egy megszemélyesített plüssállata, játéka – kezdte az ismertetőt Kovács Annamária, az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium iskolapszichológusa.

Fontos, hogy ne csak a képzeleti barát legyen az egyetlen társas kapcsolata a gyermeknek (Fotó: femina.hu)

Kiemelte: a képzeletbeli társ jelenléte nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fejlődik megfelelően érzelmileg és szociálisan a gyermek. Jelenlegi álláspont szerint a mintha vagy szimbolikus játék egyik formája lehet, amely segítségével a gyermek a társas készségeit tudja fejleszteni és a normális fejlődés része lehet.

– Korábban összefüggésbe hozták képzeletbeli barát megjelenését a gyermekeknél a magányosságérzettel. Ellentmondóak az eredmények azzal kapcsolatban is, hogy visszavezethető-e bántalmazásra vagy egyéb negatív bánásmódra. Ezek alapján nem lehet egyértelműen véleményt formálni a jelenségről, fontos mindig az egyéni tulajdonságokat, jellemzőket, családi hátteret is megismerni és figyelembe venni – fogalmazott a pszichológus.

Kovács Annamária hangsúlyozta, a képzeletbeli barátok megjelenése óvodáskorban, három és hét éves kor között a leggyakoribb. Nincsenek éles határok ugyan, hogy meddig tekinthető természetesnek, de iskoláskorban már érdemes a szülőnek szakember segítségét kérnie.

– Fontos, hogy ne csak a képzeleti barát legyen az egyetlen társas kapcsolata a gyermeknek és tudjon barátkozni a kortársaival is – hívta fel a figyelmet a pszichológus, majd zárásként hozzátette, emellett fontos észrevenni azt is, hogy köthető-e a képzeletbeli barát megjelenése valamilyen krízishez, nagyobb problémához, mint például válás, testvér érkezése, veszteség a családban.

(Kiemelt kép: cukimamik.hu)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.