- hirdetés -

A tabuk ledöntése céljából rendezték meg idén is a Fogadj el! Napot, november 23-án. A kezdeményezésnek idén is a Petőfi Művelődési Központ adott otthont.

Immár negyedik éve rendezték meg a Fogadj El! Napot Orosházán, melynek keretében az érdeklődők nyitott és őszinte beszélgetések részesei lehettek, november 23-án. A Nagyné Rucz Éva által megálmodott és elindított kezdeményezés ezúttal is a Petőfi Művelődési Központ támogatásával és segítségével jött létre.

– Célunk a fogyatékkal élők mindennapjainak bemutatása, az előítéletek, a tabuk ledöntése. Teret nyújtunk a megismerésre, a találkozásra arra, hogy az érintettek megszólaljanak és bepillantást engedjenek a mindennapjaikba – fogalmazott Nagyné Rucz Éva főszervező. Hozzátette, az akadályozottsággal élők is éppen olyan emberek, mint bárki más. Ezt szeretné, megértetni embertársaikkal.

A Fogyatékkal élők világnapja alkalmából szervezett rendezvény fővédnöke Surányi Judit szociológus a Rehab Critical Mass alapítója volt, a meghívott vendégek között Garamvölgyi Gréta gyógypedagógus is helyet foglalt. A nyitóbeszédet mint minden évben, most is Hatvany Viktória festőművész mondta. Beszédében kiemelte, együtt többek vagyunk! Együtt épek és fogyatékkal élők különbségek nélkül egészet alkotunk. Az élet bármilyen megpróbáltatással is jár, különleges és megismételhetetlen kincseket rejt általunk.

Nagyné Rucz Éva minden évben lelkesen készül az eseményre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Bármilyen testbe is zárt minket az élet, a lelkünk odabent szabad és bármire képes. Ha ez az érzés elindul bennünk, akkor már jó úton vagyunk. Nagy örömömre a Fogadj el! Nap nevezet viselő kezdeményezés gyökeret vert. Mikor négy évvel ezelőtt Évával készültünk az esemény megnyitójára, még nem tudtuk, hogy merre fog tartani a rendezvény. Éva megértette, hogy nap mint nap zörgetni kell az ajtókat és kitartani. Figyelve a célunkat azonban azt gondolom, hogy nagyobb eredményeket érhetünk el akkor, ha a világot és a törvényalkotókat nem gátként, hanem támogatóként látnánk – fogalmazott Viktória, majd folytatta, konkrét célokat kell kitűznie a közösségnek, melyeket egy év alatt megpróbál elérni.

A rendezvény egyik díszvendége Tunyogi Imre slammer, a Rehab Critical Mass egyik aktivistája volt, aki elmondta korábbi munkahelyén ismerkedett meg a slammeléssel.
– Az egyik kollégámmal dobáltuk át egymásnak a zenéket, rap zenében utazott ő is. Egyszer aztán mutatott egy videót. Mikor rákérdeztem mi ez, elmesélte, hogy ez a slmmelés és, hogy Pécsett most ez a menő. Én pedig kedvet kaptam hozzá, utánajártam, megismerkedtem a műfajjal – emlékezett vissza a kezdetekre Tunyogi Imre.

A képen balról-jobbra: Tunyogi Imre, Nagyné Rucz Éva, valamint Nagyné Németh Adrienn (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az első fellépése 2014-re datálható, mint mondta, számára ott kezdődött a slamm történelem.
– Az, hogy milyen szövegeket írok, az mindig változó, mivel a slammek általában tematikusak. Azonban mikor nincs adott téma, akkor a saját érzéseimet fogalmazom meg: az örömöm, a bánatom, egy kis politikával fűszerezve és még egy kis káromkodási is belefér – mondta nevetve a slammer. Megtudtuk, három év kihagyás után, holnap ismét fellépésre várják Budapesten, az eseményre Joker slammel készül.

A november 23-i eseményen jelen volt Nagyné Németh Adrienn, egy budapesti fejlesztőház és szülősegítő központ vezetője, valamint a „Magabiztosan azt hiszem” című könyv írója.
– Azokkal az érintett családok akikkel találkozom, nagy probléma, hogy az otthon ápoló édesanyák nem tudnak elhelyezkedni dolgozni. Ezért otthon is el készíthető ajándéktárgyakat gyártanak, amelyeket értékesítünk – mondta.

Kiemelte, a széles palettáról az eseményre könyvjelzőt és levendula angyalt hozott.

– Egyeztetve a készítőkkel arra a döntésre jutottunk, hogy, aki a Fogadj El! Napon könyvet vagy ajándéktárgyat vásárol, annak összegét Nagyné Rucz Évának ajándékozzuk, támogatva a lábprojektet – zárta gondolatait az író.

Nagyné Rucz Éva olyan művégtagra gyűjt, amellyel – ahogy ő fogalmaz – ÉLNI tud. Ennek ára azonban kétmillió forint. Sokan támogatták már Évát álma elérésben, jövő hét szombaton jótékonysági sütinapot is szerveznek a jó ügy érdekében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.