- hirdetés -

Szerdán sok helyen kékbe borul Orosháza városa. Az UNICEF felhívásához csatlakozott városunk és ezen a napon sok minden kékbe öltözik.

1989. november 20-án fogadta el az ENSZ a Gyermekjogi Egyezményt, azóta ezt a napot a Gyermeki Jogok Világnapjaként tartjuk számon. Az évfordulóra az UNICEF ajánlást küldött minden Gyermekbarát Településnek, így az ezt a címet 2017-ben elnyert Orosházának is, miként hívhatnánk fel a gyermekek jogaira minél inkább a figyelmet.

Az akciók szervezését a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) vette szárnyai alá. Mint Magonyné Urbán Zsuzsa ifjúsági referens elmondta, fontos a figyelemfelhívás.

– Nagyon sok gyerek nincs tisztában azzal, milyen jogai vannak, és sajnos a felnőttek többsége sem jól értesült ezzel kapcsolatban. Mi úgy csatlakozunk a figyelem felhívási akcióhoz, hogy kék reflektorokkal világítjuk meg este a városháza épületét. A Főtéren, a Szent István szobornál, illetve az Árpád-kertben található, talajba süllyesztett lámpákat kék fóliával borítjuk be, így ezek is kékes megvilágítást kapnak. A Diáktanyán kék lampionokat akasztunk ki – számolt be az előkészületekről az ifjúsági referens.

Az elmúlt évekhez hasonlóan fővárosban is sok minden lesz kék (Fotó: unicef,hu)

A megvilágításon túl az iskolákat is bevonja a GYIÖK. Megkérték a tanulókat, hogy öltözzenek kékbe erre a napra. Mindegyik iskola diákjai az Orosháza felirat egy-egy betűjét formázzák meg, melyről felülnézetből fénykép készül. Az elkészült képeket aztán egy képpé vágják össze, melyet feltesznek a GYIÖK internetes oldalára.

– Remélem, hogy minél több emberhez eljut ez a felhívás és egyre kevesebben lesznek azok, akik semmibe veszik, illetve az olyanok, akik nincsenek is tisztában a gyermekek jogaival – fogalmazta meg a nap célját Magonyné Urbán Zsuzsa.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.