- hirdetés -

A WHO szerint a 24. héttől életképes egy baba. Ekkor még lehet, hogy csupán 400 gramm, mégis egészséges felnőtt válhat belőle. Hála az orvostudománynak és a lelkiismeretes neonatológusoknak. November 17-e a Koraszülöttek világnapja.

Koraszülésnek neveznek minden olyan esetet, amikor a baba a 36. hét előtt bújik ki.

– Ma Magyarországon minden 10. gyermek koraszülött. A fejlődő technikának, a gépeknek, a gyógyszereknek és a terápiáknak köszönhetően egyre több babát tartunk életben. De nem csak ez a célunk, hanem a szövődmények elkerülése és a jobb életminőség megalapozása is – mondta Dr. Abdulrahman Mohamed, neonatológus főorvos, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Munkájukat fél éve koraszülött mentőautó segíti, mely lehetőséget ad a kisbaba biztonságos szállítására, valamint arra, hogy a pici azonnal megkapja azt az ellátást, amire ilyen esetben szükség van.

2019. június – Az OrosCafé bemutatja a koraszülött mentőautót

A 2019-es évben nagyon magas lett a városban a koraszülések aránya – tudtuk meg Csordásné Széll Angelika védőnőtől. – Az első negyedévben 49 szülésből 4, a másodikban 48-ból 3, a harmadikban 41-ből 5 koraszülés volt. Az utolsó negyedév zárása még hátra van.

Milán 460 grammal született

Hári Milán Dávid 2019. április 21-én született Szegeden 460 grammal és 31 cm-rel. 26 hétre érkezett. Édesanyjával, Kiss Mártával 4 hónapot töltött a kórházban. A kisfiú most már 4390 gramm és 58 cm.

– Nagyon aranyosak voltak velünk a szegedi klinikán. Nagyon sokat köszönhetek az ott dolgozóknak. Legfőképp azt, hogy mindketten életben maradtunk – mesélte az édesanya, akit magas vérnyomás miatt kellett megcsászározni. – Először az orosházi kórházban voltam bent, de itt nem sikerült levinni a vérnyomásomat. Utána átvittek Gyulára, de ott nem bírtak fogadni, így kerültünk át Szegedre, de már akkor 200 volt a vérnyomásom – mesélte Márta. Milán azóta jól van. Boldog és kiegyensúlyozott kisbaba.

Milán szépen gyarapszik (Fotó: család)

Erős frontok – több koraszülés?

– Nem csak a koraszülött babák száma nőtt, hanem a beindult koraszüléseké is. Sokaknál szerencsére a kórházban nyújtott gyógyszeres kezeléssel vissza lehetett tartani a szülést – tudtuk meg Csordásné Széll Angelikától. – Úgy gondolom, hogy ezek az erős frontok mindenképpen szerepet játszanak a szülések beindulásában. November 2-a és 7-e között az én kismamáim közül heten hozták világra babájukat. Olyan is, aki a hónap végére volt kiírva. Öt nap alatt hét baba. Ez azért nagyon ritka. És tudjuk, hogy a hónap elején milyen erős melegfront érkezett a térségbe.

Dr. Abdulrahman Mohamed elmondta, elsődleges cél a koraszülések számának csökkentése. Ennek legjobb módja a megelőzés.

– Fontos, hogy a családtervezés tudatos legyen. Teherbe esést követően mielőbb fel kell keresni a szakembereket, a nőgyógyászt, a védőnőt, a háziorvost. Nagyon lényeges, hogy a kismama egészségesen éljen, hogy megfelelően táplálkozzon, ne dohányozzon, és hogy stresszmentesen életet éljen – hangsúlyozta a főorvos.

Fontosak a rendszeres vizsgálatok (Fotó: Pixabay)

Természetesen léteznek olyan anyai és magzati betegségek, amiket a mai orvostudomány még nem tud gyógyítani. De ezek mellett van sok olyan tényező is, amiket viszont egy édesanya befolyásolhat. Ilyen a megfelelő életvitel folytatása és az, hogy rendszeresen megjelenjen a kivizsgálásokon. Mert ha probléma adódik, a szakemberek meg tudják adni a megfelelő ellátást. Így ha csupán néhány nappal, esetleg héttel tovább benn tudják tartani a babát, a gyermek már sokkal jobb esélyekkel indulhat neki az életnek. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.