- hirdetés -

Az emlőrákszűrés fontosságára hívta fel a figyelmet a Szűrések Délutánja pénteken az Orosházi Kórházban, ahol számos más szűrővizsgálatra is lehetőséget biztosítottak. Az eseményre délután kettőtől várták az érdeklődőket.

Évente 33 ezren halnak meg rosszindulatú daganat következtében, 2000-en hazánkban, rosszindulatú emlődaganat miatt. Évente 8000 emlőrákos beteget diagnosztizálnak.
– Az Orosházi Kórház évente két alkalommal szervezi meg a „Szűrések délutánja” elnevezésű rendezvényét. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatóak, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez – ismertette Kubas Eleonóra, az Egészségfejlesztési Iroda irodavezető helyettese.

Magyarországon kétévente a 45 és 65 év közötti nőket, névre szóló meghívóval várják mammográfiás szűrésre. Az irodavezető helyettestől megtudtuk, a megjelenési arány sajnos 30 százalék alatt van, pedig a korai felismerés és kezelés életmentő lehet.
– Bizonyos kor fölött már nem elég az önvizsgálat, hanem rendszeres időközönként szükség van mammográfiára is – tájékoztatott Kubas Eleonóra.

(Fotó: Rosta Tibor)

A rendezvényen ezenkívül különböző kiegészítő szűrővizsgálatokon vehettek részt a rendezvényre érkezők. Többek között érsebészeti-, és nőgyógyászati szűrésen, életmódtanácsadáson vérnyomás-,vércukor-,testzsír-,testösszetétel-, illetve csontsűrűségmérésen.

– Mindezek mellett az eseményen első alkalommal kardiális rizikószűrésen, amely egy kérdőíves állapotfelmérést, valamint kardiológussal történő konzultációt foglal magába, valamint lehetőséget biztosítottunk arra is, hogy mell önvizsgálati modellen gyakorolják a hölgyek az önvizsgálatot.

Kiemelte, szeretnék felhívni a figyelmet az egészségtudatosságra, arra, hogy nagyon sok betegség egészséges életmóddal és odafigyeléssel megelőzhető.
– Emellett arra, hogy vegyék igénybe a lakosok ezeket az ingyenes lehetőségeket, amelyeknek köszönhetően egy-egy vizsgálatért nem kell hosszan várakozni – zárta Kubas Eleonóra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.