- hirdetés -

Mikor teszünk jót gyermekünknek? Ha mindennap adjuk neki a multivitamint? Egyáltalán mik azok a vitaminok, amikre szükségük van a kicsiknek? A vitamin is túladagolható? Ennek jártunk utána.

Bár ritka meleg ez a november, azért reggelente gyakran ködös, csípős idő vár minket a ház ajtaján kilépve. Lassan fel kell készüljünk az orrfolyós, torokfájós, köhécselős napokra. Főleg, ha gyermekünk is van. Egy fontos szülői teendőről, a vitaminpótlásról kérdeztük Kinyóné Pável Évát, Kaszaper védőnőjét.

Fontos a vitaminpótlás a tél közeledtével. Melyek az újszülött kortól adható vitaminok?

Az újszülötteknek csak a D-vitamint kell rendszeresen szedni 2 hetes kortól napi egy cseppet, illetve ha anyatejes babákról beszélünk, akkor a K-vitamint kell kapniuk, havi 1 ampullát. Csecsemőkorban a vitaminpótlás a mindennapos zöldség- illetve gyümölcspépekkel megtörténik, jó esetben ők még válogatás nélkül elfogadják , amit édesanyjuk főz nekik. Valamint az anyatejben illetve tápszerben benne vannak azok a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok, melyekre ebben a korban szükségük van.

Kinyóné Pável Éva

Az újszülötteknél és csecsemőknél a legfontosabb védelmet az anyatej biztosítja. Az anyatej az, amiben minden benne van, illetve mindennel szemben védelmet biztosít a picik (és kicsit nagyobbak) számára is.

Mikor célszerű elkezdeni a multivitaminok szedését?

Amikor a gyerkőcök bekerülnek a közösségbe, (bölcsőde, óvoda, iskola) többféle bacilussal, vírussal találkoznak, nagyobb a fertőzés veszélye. Az ősz előrehaladtával, a tél közeledtével egyre fogyatkozik a szervezetünk vitaminraktára is, kevesebbet süt a nap, ezáltal kevesebb D-vitamin jut a szervezetünkbe, egyre több a mesterségesen érlelt gyümölcs/zöldség, melyeknek vitamintartalma jóval kevesebb a nyáron termeltekénél. Azt gondolom, hogy egy egészséges gyermeknek, aki változatosan táplálkozik, nem szükséges multivitamint szedni. Az ősz beköszöntével és a közösségbe kerülés időpontjával egyidejűleg a legfontosabb az lenne, hogy naponta C- illetve D-vitamint kapjanak.

Az immunrendszer 70-80%-a a bélrendszerünkben van. Ha ott megbomlik az egyensúly, támadhatóvá válik a szervezetünk a vírusokkal, bacilusokkal szemben, így fontos lenne folyamatosan karbantartani, probiotikumos készítményekkel erősíteni ezt a szervrendszerüket is.

Kell- e szüneteltetni a vitaminpótlást?

A C- illetve D- vitaminok folyamatosan adhatók ősztől tavaszig, háziorvossal egyeztetett mennyiségben, annál is inkább, mivel a C-vitamin naponta ürül a szervezetünkből. A D-vitamin pedig nagyon fontos szerepet tölt be a betegségek megelőzése szempontjából. A multivitaminoknál már azt gondolom, hogy negyedévente egy 3-4 hetes szünet nem árthat.

Létezik –e vitamin túladagolás?

Természetesen igen, létezik ilyen sajnos. Ezért nagyon fontos, hogy a vitaminokat, multivitaminokat szigorúan felnőtt felügyelete mellett kapják meg a gyermekek, valamint a tárolásuknál figyelni kell arra, hogy a gyermekek még véletlenül se érjék el ezeket a készítményeket.

Vitaminok mellett mivel készüljünk fel még a télre?

Az ősz beköszöntével fontos a réteges öltözködés. Reggel még hideg van, napközben akár 15-20 fokig is felmelegedhet az idő, ilyenkor könnyen leizzadnak a gyermekek, ami egyenes út lehet a megfázáshoz. Már kisgyermekkorban érdemes megtanítani a gyermekeket a helyes és alapos kézmosásra, mely talán az egyik legfontosabb dolog a vírusok és bacilusok elkerülése érdekében.

Minél többet legyenek a gyermekek a szabadban, ha esik, ha fúj, ha picit hidegebb van, vigyük ki őket akkor is a levegőre időjárásnak megfelelő ruházatban! Otthon gyakran szellőztessünk! A fűtésszezonban a száraz otthoni levegőt egy egyszerű és folyamatos párologtatással el lehet kerülni. Mozogjanak sokat és rendszeresen főként a szabadba!

Milyen tapasztalatai vannak a természetes gyógymódokkal kapcsolatban?

Ha mindezek ellenére mégis megbetegszik a gyermek, nem feltétlenül kell rögtön gyógyszerekhez nyúlnunk. A különféle házi praktikák bizonyítottan beválnak. A méz jótékony hatása köztudott. Arra kell figyelni, hogy mivel allergizálhat, csecsemőkorban nem adható, 1.5-2 éves kortól javasolt. A gyógynövényes teák, mint például a kamilla, a hárs , a csipkebogyó szintén átsegítheti őket egy-egy gyengébb megfázáson. A gyömbér, a fokhagyma kifejezetten baktérium- és vírusölő hatásáról ismert, kisgyermekkorban adható, megfelelően elkészítve.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.