- hirdetés -

Gyermekmosollyal és persze szórakoztató programok sokaságával telt meg november 9-én az orosházi Árpád kert. A nagycsaládos egyesület idén első alkalommal szervezte meg Márton napi rendezvényét, hogy a kikapcsolódás mellett a naphoz kötődő hagyományokkal is megismertesse az érdeklődőket.

Felnőttek és gyerekek együtt vetették bele magukat a vigasságba, amely nem csak színpadi előadásokkal, de vetélkedővel, tésztakészítéssel, foltvarrással, libás finomságokkal is várta a családokat.

Dávid Zoltán polgármester a megnyitón köszönetet mondott az egyesület munkatársainak, hogy időt és fáradságot nem kímélve életre hívták a rendezvényt, és üdvözölte az ország más településeiről és a határon túlról érkezett vendégeket.
– Nekik különösen kívánom, hogy jól érezzék magukat és ismerkedjenek meg Orosházával, az orosházi nagycsaládosok munkájával, értékeivel – fogalmazott a városvezető.

A meghívottak között volt Márton Zsuzsa, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének partiumi elnöke is, aki elmondta, hogy Orosházának az iparán, mezőgazdaságán és turizmusán, színvonalas oktatásán, kulturális értékein kívül van még egy kincse.
– Ennek a kincsnek a csillogása nem csak a városon, hanem az országon kívülre is elér és hív. Ez nem más, mint a Nagycsaládosok Egyesülete. Ismerem, tisztelem őket és csodálom a munkájukat. Nagyszerű dolog, ahogyan összefogják a tagjaikat és dolgoznak azon, hogy erős közössége legyen ennek a településnek – emelte ki az elnök.

Benedek Szilvia, az orosházi egyesület vezetője hozzátette, hogy ebben a tevékenységben a Családszervezetek Szövetsége mindig támogatja őket, az ő anyagi hozzájárulásuknak köszönhető az is, hogy megvalósulhatott a rendezvény. Kiemelte, Márton napjának a néphagyományokon túl más vonzata is van.
– Szent Márton a jó cselekedeteiről volt híres, legendák keringtek róla. Ilyen az is, hogy egy hideg téli napon köntösének felét odaadta egy koldusnak, vagy püspökké avatásának napján a libák óljába bújt a rangos kinevezés elől, azok viszont elárulták gágogásukkal, így végül vállalnia kellett a hivatalt. Rá is emlékezünk ma – mondta el Benedek Szilvia.

Az ötletgazda Szilágyiné Bella Margit a hagyományt helyezte a programok középpontjába.
– Úgy gondolom, ez egy szép fordulópont így az őszön, amit érdemes megünnepelni, hiszen a Márton nap a régi világban a szántóföld munkák befejezésének az időpontja, valamiféle lezárás is volt, ami után megkezdődött az advent. Mi ezt nagyrészt gyerekprogramokkal szeretnénk emlékezetessé tenni, így hagyományos játszóházat hozott a Bábika Bt., különböző állomásokon ügyességi feladatok várják a kicsiket, amiknek a végrehajtását díjazzuk is, valamint lampion készítünk, amivel sötétedés után körbesétáljuk a teret – sorolta a kikapcsolódási lehetőségek egy részét az egyesület munkatársa.

A színpad sem maradt üresen, az Uzsoki utcai ovisok műsorát mesemondó gyerekek, Kecskeméti Laura, a Vízió zenekar és Száraz-Nagy Tamás gyermekműsora követte. Eközben lehetett kürtőskalácsot sütni és lúdgége tésztát sodorni igazán szakavatott segítséggel.
– Csigatésztának szokás ezt hívni, de másik elnevezése okán jól kapcsolódik a mai naphoz. A magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga, hiszen egy igazi húslevest nehéz elképzelni nélküle. Régen kalákában gyártották az asszonyok, összegyűltek a család nőtagjai és jóízű beszélgetések közepette gyúrták, sodorták a lúdgégét – idézte fel Asztalosné Szilágyi Julianna száraztészta készítő, akinek irányításával bárki betekintést kaphatott, mennyire aprólékos munka volt ez, és milyen lassan szaporodott a finom levesbetét.

Aki pedig megéhezett közben, nem kellett a frissen készült csigatésztát elfogyasztania, hiszen a Fórum étterem jóvoltából libás ételeket kóstolhatott egész délután.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.