- hirdetés -

Csepregi Lajos Péterre és az 1956-os forradalom leverésére emlékeztek, november ötödikén a Táncsics Mihály gimnáziumnál.

Koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek az 1956-os forradalmárokra november 5-én este. Dávid Zoltán polgármester kezdeményezésére a Táncsics Mihály gimnáziumnál Csepregi Lajos Péter emléktáblája mellett, mintegy harmincan gyűltek össze.

– Néhány nappal ezelőtt 1956. október 23-ának emlékét, forradalmi lelkületét idéztük a városi ünnepségen. Most a gyász hozott ide bennünket. Emlékezzünk mindazokra, akik áldozatot hoztak a magyar szabadság érdekében – mondta beszédében Szokolai-Olasz Mónika, Fideszes önkormányzati képviselő.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kiemelte, hatvanhárom évvel ezelőtt a forradalom híre Orosházára is gyorsan eljutott és a város népe egyöntetűen állt a nemes ügy mellé. Az ifjúságot Csepregi Lajos Péter képviselte. Egy 17 éves fiú, aki hitt abban, hogy jó és igaz ügyet szolgál.
– A forradalom lángja csak néhány napig melengette a magyar lelket. Mert a hatalmukat féltő diktátorok a saját népük ellen idegen fegyvert hívtak. November negyedikén lánctalpak csikorogtak a főváros utcáin, másnap Orosházára is begördültek a szovjet tankok és eltiporták a reményt – emlékezett vissza beszédében a képviselő.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Csepregi Lajost, aki a szovjet csapatok bevonulása után is folytatta forradalmi munkáját, 1957. január végén letartóztatták és másfél év börtönre ítélték. Szabadulása után egész életében végig kísérte ’56-os múltja. Az 1956-os emlékéremmel 1991-ben tüntették ki, s nem sokkal később 1992. március 28-án, 53 éves korában elhunyt.

– Az emléktábla okkal törött. Jelképe nem csupán Csepregi Lajos Péter életpályájának, hanem az egész magyar ifjúságnak. Mindazon reményekkel, álmokkal és tervekkel teli fiatalnak, akik hittek abban, hogy lehet magyarként szabadon élni – zárta ünnepi gondolatait Szokolai-Olasz Mónika.

Az eseményen a Táncsics Mihály gimnázium 11. évfolyamos tanulójának, Polgár Dávidnak szavalata után, koszorút helyezett el az emléktáblánál Dávid Zoltán polgármester és Tóth Zoltánné, a Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának tagja, valamint Dr. Blahó János, a Táncsics Mihály gimnázium igazgatója. Ezt követően a kiérkezők is mécsest gyújtottak a hősök emléke előtt adózva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.