- hirdetés -

A múlt hónapban két nemzetközi nyílt országos bajnokságon is rajtkőre állt az orosházi szenior úszó, Gombkötőné Tóth Ilona. Cipruson és Romániában is megnyerte az összes számát.

Az orosházi Nagy Sándor Emlékversenyen találkoztunk és az ottani ígérethez híven kerestük meg Ilonát, hogy beszámoljon a két nagy versenyről, melyre sokat – és mint kiderült nem hiába – készült.

A ciprusi magyar delegáció (Fotó: Gombkötőné T. I.)

Az első októberi megmérettetésen, Limaszolban, tizennégy ország, mintegy százhetven versenyzője közt, a tíztagú magyar delegáció tagjaként vett részt. A 64-69 éveseket tömörítő 9-es korcsoportban öt számban indult. Az 50, 100, 200, 400 méter gyors mellett bevállalta az 50 méteres mellúszást is. Mind az öt számában megnyerte a versenyét. Mint mondta, minden verseny előtt igyekszik úgy osztani a bevállalható versenyszámokat, hogy lehetőleg egy napra egy-egy délelőtti és délutáni futam jusson. Cipruson ez úgy módosult, hogy az egyik nap két, a másik nap három versenyszámban ugrott medencébe.

– Sokszor nem egyszerű a regenerálódás két versenyszám között, de szerencsére eddig mindig sikerült megoldani. Kicsit még nehezít a dolgon, hogy idén én vagyok a korosztályomban a legidősebb, de ugyan ez a dolog jövőre, amikor átlépek a 10-es korcsoportba, előnnyé válik, ott a legfiatalabb leszek – meséli mosolyogva.

A ciprusi verseny után Ilona újra csomagolt és október 26-27-én már a Román Nyílt Országos Bajnokságon vett részt. Hazánkat ezúttal heten képviselték. A Resicában megtartott megmérettetésen négy számban indult és meg is szerezte mindegyik aranyérmét.

A ciprusi öt és a romániai négy arany (Fotó: Cs.J.)

Ha megnézzük kicsit az időket, választ kapunk erre a nagyszerű szereplésre. A szenior úszók világversenyein nem indulhat bárki. Minden korosztály számára meghatároznak egy szint időt. Ilona jelenlegi idejei, a 30-35 évesek (!) szintidejével azonosak.

Mostantól kezdődik a spórolás időszaka. A jövő évi, Budapesten rendezendő Európa-bajnokságra készül, de szeretne eljutni a mostaniakhoz hasonló nyílt bajnokságokra is.

– Nekem nincs támogatóm. A versenyek költségeit – utazás, szállás, étkezés, stb. – magam spórolom össze. Még a hét végén lesz egy versenyünk Hódmezővásárhelyen, azután folytatom az edzéseket Nagyszénáson, vagy Tótkomlóson és spórolok a jövő évi versenyekre – mondja zárásként.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.