- hirdetés -

Az idei ősszel nem örülhettek a diótermesztő gazdák, hiszen a termés igen kevés és gyenge minőségű lett. Az ünnep közeledtével a piacon jártunk, ahol kofát és virágárust is kérdeztünk.

A halottak napjához közeledve csütörtökön virágok és koszorúk kavalkádja fogadott minket az orosházi piacon. A forgatagban sokan álltak meg a standoknál cserepes és szálas virágok közül válogatni.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Dékány Gabriella az egyik virágos stand eladója elmondta, idén a cserepes és a szálas krizantém a legkelendőbb, de a koszorúk, a selyemvirágok és az árvácska is gyorsan fogy az ünnepi időszakban. Kiemelte, időjárás függő, milyen virágot visznek.

– Ha hidegebb az idő, akkor kevésbé fogy az élővirág, de általában az utolsó napokban azért behozza a lemaradást. A vásárlók minden évben a fehér virágokat választják leginkább, ezért állományunk 40-50 százaléka fehér – ismertette Dékány Gabriella.

A napokban egyre többet lehetett hallani arról, hogy a diótermés gyengének, azonban a burgonya jónak mondható. Kocsis István, aki szintén az orosházi piacon értékesíti portékáját szintén úgy látja, az idei diótermés igen gyér lett.
– A diótermés több mint fele rossz, nagyon gyenge. A burgonya sem kifogástalan, csak a tarlókrumplinak mondható jónak az állapota – mondta, hozzátéve, azonban így is a tavaszi vetésű, olcsóbb krumpli a kelendőbb.

Kocsis István szerint a rossz termés ellenére – vagy éppen azért – is elmondható, nagy a kereslet a dióra, bár a hiány az árakon is megmutatkozik, hiszen átlagosan három és négyezer forint közötti összegért kapható. Ezt alátámasztani látszik az a tény is, hogy ott jártunkkor több kosár is megtelt vele.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.