- hirdetés -

A csongrádi Plein Air Nemzetközi Alkotótelep művészeinek munkáiból nyílt meg október 25-én a Városi Képtár legújabb kiállítása. Összesen 16 nemzet alkotóinak munkáit láthatták a művészetet kedvelő érdeklődők.

Ismét kiállítás megnyitójának adott otthont a Városi Képtár, ezúttal október 25-én várták a művészetet kedvelő érdeklődőket egy újabb tárlat megnyitására. A csongrádi illetőségű Plein Air Nemzetközi Művésztelep alkotásait tekinthették meg a vendégek. Aranyi Sándor 1991 óta szervezi a Plein Air kiállításait, mint mondta az elmúlt 29 évben több mint 200 művész vett részt a telep munkájában.

– Vannak olyan művészek, akik évente visszajárnak Csongrádra és olyanok is, akik mondjuk csak egyszer voltak, mégis mindannyian emlékezetes alkotásokkal örvendeztették meg a művésztelepet. A magyar művészekkel együtt összesen 16 nemzetből verbuválódtak össze, a környező országok mellett a világ több pontjáról érkeztek – mesélte.

A csongrádi alkotótelep lényege, hogy a különböző művészeti stílusok képviselői egymás munkájába is belekóstoljanak (Fotó: Rosta Tibor)

Hozzátette, a Plein Air művésztelep lényege, hogy minden műfaj otthonra találhasson náluk, az oda látogató művészek, festők, grafikusok vagy akár szobrászok is megismertessék egymással saját műfajukat, miközben tanulnak egymástól. Mostani kiállításuk megnyitóját a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek produkciója vezette fel.

Ezt követően a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze, Gyarmati Gabriella nyitotta meg a tárlatot, egyben történeti áttekintést is nyújtott a vendégeknek a művésztelep elmúlt éveiről, működésének jelentőségéről. A nézők ezután érdeklődve vették szemügyre a kiállított képeket, alkotásokat.

A Munkácsy Mihály Múzeum munkatársa, Gyarmati Gabriella nyitotta meg a tárlatot (Fotó: Rosta Tibor)

– Most ugyan csak egy kis részletet láthatunk a csongrádi művészek alkotásaiból, mégis változatos, érdekes, szép anyagot állítottak össze a szerzők. Tetszik a művek sokoldalúsága, hogy többfajta technikával készül – jellemezte a tárlatot Horváth János, aki érdeklődőként és kiállítóként is gyakori vendége az Orosházán rendezett kiállításoknak.

A csongrádi művésztelep életében a jövő év is meghatározó lesz, fennállásuk jubileumi, harmincadik születésnapját is számos kiállítással tennék emlékezetessé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.