- hirdetés -

Idén sem maradhatott el a Székács József Evangélikus Iskola október 23-i megemlékezése. Egy nappal az ünnep előtt az intézmény dísztermében idézték fel a diákok műsorukkal a 63 évvel ezelőtt történt eseményeket.

Teljesen megtelt a Székács József Evangélikus Iskola díszterme október 22-én, ahol az 1956. október 23-i események emlékére szerveztek műsort. Elsőként Nagy Róbert, az intézmény igazgatója köszöntötte az iskola tanulóit, valamint a rendezvény vendégeit és jó szórakozást kívánt nekik a műsorhoz. Megkérdezte a tanulókat, kik azok, akik már most ötösre tudnának felelni a témából. Ugyan sokan feltették a kezüket, mégis reményét fejezte ki, hogy a műsort követően még többen lesznek, akik fel tudják idézni a 63 évvel ezelőtti eseményeket.

Egy közös éneket követően Szigethy Szilárd iskolalelkész áhítata vezette fel a megemlékezést. Az iskolalelkész beszédében úgy jellemezte a forradalmat, mint egy október 23-án született gyermeket, mely erősnek és egészségesnek látszott, mégis egy hét elteltével tragikus fordulat történt, mely következtében mindössze 11 nap adatott meg neki.
– Ahol Isten lelke, ott a szabadság – zárta beszédét Szigethy Szilárd.

Közös ének nyitotta a délutáni programot (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– 16 éves pesti srác vagyok. Mit jelent ez? Azt, hogy 1956 októberében harcoltam a szovjet katonák ellen és nem bántam meg egy percig sem. Azért, mert akkor egyszer hittem, hogy miénk, a magyaroké lehet a hazánk. Elmesélem nektek történetemet – kezdte a műsort az iskola tanulója, aki az ünnepi darab főszerepét alakította.

Monológját egy olyan előadás követte, mely részletesen bemutatta, milyenek lehettek a forradalom napjai 1956-ban az akkor velük egykorú ifjak szemszögéből. Felidézték többek közt a kezdeti lelkes forradalmi hangulatot, az október 23-at követő harcokat és a forradalom legszomorúbb momentumait, annak leverését és az azt követő megtorlásokat. A műsort szavalatok, valamint korabeli filmfelvételek vetítése egészítette ki.

Bemutatták, milyenek lehettek a forradalom napjai az ifjúság szemszögéből (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az emlékműsor elérte célját, befejezését követően már a nézőtéren is többen tették fel a kezüket az újra elhangzó kérdésre. A rendezvényt ajándékozás zárta, mely keretében olyan pedagógusokat köszöntöttek, akik megszakítás nélkül, akár már évtizedek óta dolgoznak a város közneveléséért. Idén összesen 12-en kapták meg az elismerést.

A jutalmazottak listája: Berta Tünde, Kishonti-Menyhárt Rita, Antal László, Kovácsné Misurda Ilona, Juhászné Stréling Judit, Feketéné Varga Mónika, Csicsely Szilvia, Fazekas András, Kukláné Fábián Aranka, Zsoldi Attiláné, Kovács Erzsébet, Szemenyei Magdolna.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.