- hirdetés -

Öt év után, október 19-én ismét birkózóversenynek adott otthont Orosháza. Az I. Horváth László „Karika” Emlékversenyen a gyermek és diák korosztályok képviselői léptek szőnyegre a Táncsics Mihály Gimnázium tornatermében.

Összesen három szőnyegen mérték össze erejüket és ügyességüket a környék fiatal birkózói október 19-én. Az Orosházi Birkózó Egyesület és a Nagyszénási SE Diák Birkózó Klub által rendezett I. Horváth László „Karika” Emlékversenyen a gyermek és diákkorú birkózók mérkőzhettek meg az érmekért, utóbbi kategóriában ráadásul a későbbi országos diákolimpia szempontjából is komoly tétje volt a versenynek.

Elsőként Dominkó Zsolt, az Orosházi Birkózó Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, komoly összefogás eredményeként valósult meg az emlékverseny, amivel szeretnének hagyományt teremteni.
– Még az út elején járunk, de ez egy kiváló lehetőség arra, hogy felmérjük, hol tartunk, és mit kell még tennünk. Kívánom minden versenyzőnek, hogy az általa várt legjobb eredményt érje el! – hangsúlyozta.

Orosházáról és környékéről végül összesen 194, köztük 65, még pályája elején járó gyermek versenyző mérlegelt.
– Fontos volt számunkra, hogy bebizonyítsuk és megmutassuk, hogy képesek vagyunk olyan versenyt rendezni, ami egy nagyobb út kezdetét is jelenti – tette hozzá Dominkó Zsolt.

Ezt követően Simita Zsolt, a Magyar Birkózó Szövetség szakreferense osztotta meg a versennyel kapcsolatos gondolatait. Mint mondta egy területi diákolimpia az első állomása lehet az olimpiai eszmének, egyben egy kiváló lehetőség arra, hogy később az országos diákolimpiai döntőben is megmutathassák, mit tudnak. Köszöntőjében kitért az október 2-án Budapesten kezdődő U23-as világbajnokságra is, melynek köszönhetően reményei szerint még többen kapnak kedvet ehhez a fantasztikus sportághoz.

A verseny névadójáról, a tavaly elhunyt Horváth Lászlóról is megemlékeztek, felidézve a Karika becenevű sportoló régi nagy eredményeit, az orosházi birkózás egyik legjobb időszakát, valamint rendkívüli szorgalmát, ami versenyzőként, később pedig edzőként jellemezte. Deme János, a társrendező nagyszénási egyesület edzője ajándékkal köszöntötte Horváth László családtagjait.

A megnyitót követően a birkózásé volt a főszerep, mindhárom szőnyegen kemény küzdelmeket vívtak a versenyzők. Cseh Balázs a diák I-es mezőny 85 kilogrammos súlycsoportjában indult. A fiatal birkózó elmondta, különleges érzés számára hazai közönség előtt versenyezni.
– Nagyon jó a hangulat, ez minket is jobb és jobb teljesítményre sarkall. Bizakodó vagyok, szeretnék a súlycsoportomban felállni a dobogó tetejére – mesélte.

Az Orosházi Birkózó Egyesület eredményei:
Gyermek II. korcsoport (2012-2013)
23 kg Collner Ábel I. hely
26 kg Pokornyi Kristóf III. hely
26 kg Furák-Szabovik Kirill IV. hely
29 kg Hangya Borisz I. hely
29 kg Gajdács Gergő III. hely
29 kg Rostás Benjámin I. hely
29 kg Hegedüs Ádám II. hely
29 kg Héjja Péter III. hely
29 kg Almási Áron I. hely
29 kg Palotás Gergő II. hely

Gyermek I. korcsoport (2010-2011)
29 kg Nagy Marcell II. hely
29 kg Pusztai Márk I. hely
35 kg Kozma Emma IV. hely
38 kg Vas-Szilágyi András II. hely
42 kg Strainov Alex I. hely

Diák II. korcsoport (2008-2009)
23 kg Verasztó Albert I. hely
26 kg Rajtó Bálint II. hely
32 kg Bódi Csaba I. hely
35 kg Tóth Dominik III. hely
35 kg Jeszenszky-P. Dusán V. hely
46 kg Barkó Rináldó III. hely
46 kg Rostás Richárd V. hely
50 kg Takács Ádám IV. hely
58 kg Ivanics András II. hely

Diák I. korcsoport (2006-2007)
38 kg Zsóri Axel II. hely
42 kg Török Dávid III. hely
46 kg Rajtó Patrik V. hely
85 kg Cseh Balázs I. hely

Részt vettek a versenyen:
Malkócs Zoltán, Keresztes Máté, Rózsás Tamás

Az Orosházi Spartacus Birkózó Klubból ők vívták ki az országos diákolimpián való indulás jogát:
Diák II. korcsoport
29 kg: Tóth Vajk III. hely
38 kg, Oláh Tamás III. hely
46 kg Bereczki-Varga Szilárd III. hely
54 kg Tóth Zsombor III. hely

Diák I. korcsoport
38 kg: Somogyvári Milán I. hely
58 kg: Papp Krisztofer I. hely
69 kg: Erőss Richárd II. hely

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.