- hirdetés -

A januári találkozó után újabb „csillagos” összejövetelnek adott otthont nemrégiben a művelődési központ. A fél évszázaddal ezelőtt megnyílt áruház kollektívája október 5-én, éppen az ötvenedik évfordulón ült megint közös asztalhoz, hogy felidézze az együtt töltött éveket, évtizedeket.

A Csillag Áruház nevének hallatán a harmincas, negyvenes éveikben járókat és a náluk idősebbeket talán kivétel nélkül nosztalgikus érzések kerítik hatalmukba. A legendás üzlet 1969. október 5-én nyitotta meg kapuit, az épület három szintjén tizenkét osztály várta a vásárlókat.

Az ott dolgozók nagyszerű munkahelynek tartották az Alföld legszebbjeként emlegetett áruházat, olyannyira, hogy most is azonnal igent mondanának, ha újra dolgozni hívnák őket.
– A legszebb húsz év volt az életemből, amit ott töltöttem – mondta meggyőződéssel Bozók Sándorné, vagy ahogyan a többiek szólítják, Irénke. Az ő ötlete volt az első találkozó, és a mostani szervezésében is oroszlánrészt vállalt. – Januárban az adta az apropót, hogy 25-30 éve nem láttuk egymást, most pedig a nyitás ötven éves évfordulója. Emellett azt is felidézzük, hogyan telt meg berendezéssel és áruval az üresen kapott épület – tette hozzá.

Az egykori fotók nézegetése ismét sok régi történetet idézett fel (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A nyitáskor a megye leggazdagabb árukészlete várta a vásárlókat, hála az első dolgozók mintegy két hónapos megfeszített munkájának.
– Mi június végén, július elején már az ÁFÉSZ-nál voltunk, ahol elmondták, hogyan képzelik az áruház működését, nagyon reális elgondolásokkal, készlettervekkel találkoztunk, teljesíthetőnek találtam. Ráadásul dupla fizetést ígértek a munkáért, így rövid gondolkodás után igent mondtam és elvállaltam a konfekció osztály vezetését – elevenítette fel a régmúltat Héjjas János, akinek irányításával a kor követelményeinek megfelelően színvonalas ruházattal töltötték fel az egyik legnépszerűbb részleget.

A második család

Kolléganője, Fejes Péterné ugyancsak a nyitás előtt került a Csillagba, augusztus közepén vették fel szintén a konfekcióra.
– Hozták a berendezéseket, majd megérkezett az áru nagykerektől, amit Héjjas kartárssal együtt vettünk át, majd pakoltuk az állványokra. Sokat dolgoztunk, de időt is hagytak rá, hogy széppé varázsoljuk az áruházat – emlékezett vissza az osztályvezető-helyettes szeretettel az első hónapokra, amit további évtizedek követtek. – Nagyon sokan sajnálják az áruházat ma is, hogy nincs. Éppen ma reggel beszélgettem a fodrásznál egy volt vásárlónkkal, hogy mennyire hiányzik, hiszen egyrészt mindent meg lehetett kapni egy helyen, másrészt szerettek minket. Ráadásul mindannyian szakemberek voltunk, akikhez bizalommal fordulhattak a vevők – tette hozzá.

A többiekkel együtt azt vallja, hogy a Csillag kollektívája a második családja volt. Ebből a nagy családból ezúttal csaknem hatvanan gyűltek össze, és örültek egymásnak egészen kora estig.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.