- hirdetés -

Futballtornával emlékeztek szombaton az egykori határőrök a HŐR-Dózsa labdarúgó csapatának „mindenesére”, Janecska Józsefre.

Október 5-én rendezték meg Orosházán a XX. Janecska József Emléktornát, amelyen Battonya, Szentes és Orosháza öregfiúk csapatai emlékeztek az 1998-ban elhunyt Janecska Józsefre (népszerű nevén Dikire), aki a Határőr Kerületparancsnokság főszakácsaként, illetve a Határőr Dózsa labdarúgó csapat mindeneseként (szertáros, pályagondnok, beszerző, segédedző) alkotott maradandót Orosháza sportéletében.

– Amíg mi tisztek szalutáltunk feletteseinknek, Ő előtte minden fontos ajtó megnyílt – emlékezett egykori beosztottjára Bodrogi Béla ny.alezredes, a megemlékezés szervezője. – Sajnos egyszer előtte sem nyíltak ki az ajtók. A Határőrség az anyagi források miatt megszüntette a labdarúgó csapat működtetését. A Gyopárosi tónál Józsi bácsi térden állva könyörgött Nováki tábornoknak, a Határőrség Országos Parancsnokának a döntés megváltoztatásáért, hiába – idézte fel a régmúltat.

Az 1989-ben a HŐR-Dózsában játszók közül megtisztelte a tornát az egykori 14-szeres válogatott labdarúgó, Nyilas Elek.
– Józsi bácsi nagyon sokat tett a város labdarúgásáért. A mai futballból nagyon hiányoznak az ilyen típusú emberek, mint amilyen Ő volt. Nemcsak a hozzáállása és a labdarúgás iránti szeretete volt hatalmas, hanem a közösséget összetartó ereje is – vélekedett az egykori ferencvárosi játékos.

A hivatalos eredmények:

Szentes – Battonya      6 – 2

Orosháza – Battonya   4 – 1

Szentes – Orosháza      8 – 2

Az emléktornát a Szentes nyerte az Orosháza és a Battonya előtt.

A legjobb kapus díját az orosházi Fekete Tibor kapta, a legjobb mezőnyjátékosnak járó serleget a battonyai színekben futballozó Kovács Zoltán vehette át, míg a torna gólkirálya a szentesi Pálfi Barna lett. Díjat kapott a mérkőzések játékvezetője, Zsurka József is.

Az emléktorna résztvevői megkoszorúzták az Alvégi temetőben Janecska József sírját, majd együtt elfogyasztott ebéddel, sok-sok sztorival zárult a nap.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.