- hirdetés -

A legkiszolgáltatottabbak kerültek a középpontba idén is a Szolidaritás Éjszakáján, amelyhez 16. alkalommal csatlakozott Orosháza. Az Egy éjszaka a hajléktalanokért elnevezésű rendezvényre mindazokat várták, akik tesznek vagy tenni szeretnének a fedél nélkül élőkért. Az Árpád kert lámpafényes félhomályában meleg tea és jó szó fogadott minden elesettet október 4-én.

Hajlék nélküli, utcán élő, otthontalan. A magyar nyelv számos szóösszetétellel képes kifejezni azt a megsemmisítő állapotot, amelyet a lakhatás elvesztése okoz. Amikor hiába szeretnénk hazamenni, nincs hová. Felfoghatatlan légüres tér.

A benne élőknek nem elég erős a hangjuk, ezért beszél helyettük a Szolidaritás Éjszakája. Orosházán évről-évre elhivatott szakemberek veszik gondjaikba a rendezvényt, hogy az önkormányzattal közösen egy este erejéig mások figyelmét is a legsebezhetőbbekre irányítsák.

Odafigyelés, jó szó, segítség – Ezen az estén mindenkinek jutott belőlük (Fotó: Rosta Tibor)

Mint Dávid Zoltán polgármester fogalmazott, ez is azt bizonyítja, hogy a városban megfelelő szintű az ellátás.
– Úgy gondolom, hogy az Egyesített Szociális Központ munkatársai egész évben mindent megtesznek azokért, akik nem tudják hol lehajtani a fejüket. A szociális ellátórendszer jól működik, a hajléktalanszálló korszerű, semmi kívánni valót nem hagy maga után. A környéken csak a nagyobb városokban van hasonló ellátás – emelte ki hozzátéve, a szálló lakói közül többeket ismer és szívén viseli a sorsukat, hiszen egykor maga is a családsegítő szolgálatnál dolgozott.

A megnyitó alatt egyre gyülekeztek azok, akik erre az estére szolidaritást vállaltak a fedél nélküliekkel, azaz, ahogyan Bogárné Kiss Ildikó, az Egyesített Szociális Központ igazgatója mondta, az utcát választották az otthonuk melege helyett. Demonstrálva, hogy átérezik a hajléktalanok helyzetét, az őket érintő mindennapi problémákat.
– Büszkeséggel tölt el, hogy az Egy éjszaka a hajléktalanokért elnevezésű programot immár 16. alkalommal rendezzük meg Orosházán. Mai mottónk: Jót tenni jó! És bizony, megérteni a hajléktalanság problémáját, segíteni a hajléktalan embereken, igazán nemes feladatunk, amit közvetítenünk kell mások felé is. A hajléktalanokra ne tekintsünk előítélettel, nem ítélkezzünk felettük, próbáljunk segítséget nyújtani. A mai este azt is mutatja, a közös ügy érdekében mekkora összefogás valósítható meg. Nézzük körbe! Civil szervezeteket, idős korúakat, fiatalokat egyaránt látunk, akik a hétköznapokban is igyekeznek támogatni a szükséget szenvedőket – hangsúlyozta külön megköszönve a hajléktalanok megjelenését a rendezvényen.

Senkit nem hagynak az utcán Orovecz Sándor és munkatársai (Fotó: Rosta Tibor)

A szálló lakói közül többen is vállalták a részvételt, és gátlásaikat leküzdve, helyenként könnyes szemmel nézték, hallgatták végig az értük, nekik összeállított műsort.
– A hagyományoknak megfelelően áhítattal kezdünk, majd a Keresztény Ifjúsági Klub lép színre egy prózai összeállítással, Szentesről várunk tűzzsonglőr csoportot, verssel készült egy saját dolgozónk, illetve a szociális központ munkatársa. Az este egyik fénypontját pedig maguk a hajléktalanok szolgáltatják majd, az elmúlt évüket láthatjuk fotókon zenei aláfestéssel – sorolta Orovecz Sándor, a hajléktalanszálló vezetője.

Elmondta azt is, hogy az éjjeli menedékhely már megtelt, az átmeneti szállón pedig két üres ágy van, de ezzel együtt bárkit, aki a téli krízisidőszakban utcára kerül vagy utcán van, fogadnak. Hozzátette, a szükséget szenvedők nem csak rájuk számíthatnak, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendezvényre összegyűlő civilek nagy része szintén segít nekik a legnehezebb időszakban.

A szolidaritás estéje ezúttal sem múlt el forró tea, aprósütemény és zsíros kenyér nélkül, ahogyan a Bagaméri Projekt is megajándékozta a résztvevőket a szokásos egy órás nagykoncertjével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.