- hirdetés -

Az Országos Könyvtári Napok visszatérő programjaként idén sem maradt el a Justh Zsigmond Városi Könyvtárba szervezett véradás, a Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete október 1-én települt ki az intézménybe.

Egy évről évre visszatérő kezdeményezéssel folytatódott október 1-én a Justh Zsigmond Városi Könyvtár Országos Könyvtári Napok alkalmával szervezett programsorozata. Ezúttal a Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete érkezett az intézménybe, ahol véradást szerveztek.

– Fontosnak tartjuk a kezdeményezést, hiszen a könyvtár egy közösségi hely és tér, ahol sokan megfordulnak, reméljük, hogy egyrészt tudunk új véradókat is szerezni, másrészt az intézmény vendégei közül is sokan visszatérnek, hogy segítsenek – mondta Buzai Csaba, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója.

Nem először szerveztek véradást az Országos Könyvtári Napok keretében (Archív fotó)

A véradás természetesen szabályokhoz van kötve, hiszen többek közt csak azok vállalkozhatnak a feladatra, akik már betöltötték a 18. életévüket vagy testsúlyuk meghaladja az 50 kilogrammot. Ennek ellenére, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sokan tartották fontosnak az önzetlen segítséget. Turuczkai Lídia 18 éves kora óta a rendszeres véradók közé tartozik, évente legalább 1-2 alkalommal részt vesz hasonló kezdeményezéseken.

– Azok közé tartozom, akik alkalmasak véradónak, így számomra is fontos dolog, hogy segíthessek. Sokan vannak, akik szeretnének vért adni és mégsem tudnak, így én nagyon szívesen járulok hozzá a hasonló kezdeményezésekhez és célokhoz – tette hozzá.

A véradók elmondták, a legfontosabb, hogy segítsenek (Fotó: Oroscafe)

A Justh Zsigmond Városi Könyvtárban októberben több különböző programlehetőség várja az érdeklődőket. Idén a környezettudatosság, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés témaköre szerint szervezték az eseményeket. A könyvbemutatók során többek közt a könyvtár egyik legtöbbet kölcsönzött szerzője, Borsa Brown, valamint egy fiatal alkotó, Sulyok Csaba várja majd a vendégeket.

A Zene Világnapjához kapcsolódva az Alföld Quartet ad koncertet, előtte a zenei könyvtár történetét is meghallgathatják. A könyvtár névadójáról, a 125 éve elhunyt Justh Zsigmondról egy Gádorosra induló kerékpártúrával szeretnének megemlékezni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.