- hirdetés -

Hazánkban továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a haláloki statisztikákat, emellett a tartós gondozást, ápolást és munkaképesség csökkenést okozó szövődmények előidézésében is leggyakrabban a szívet és ereket ért károsodások szerepelnek. A szívünk védelmének fontosságáról és a betegségekről tájékozódtunk.

A Szív Világnapját 2000 óta szeptember utolsó vasárnapján tartják. Ez alkalomból dr. Dani Győzővel, az Orosházi Kórház Kardiológiai Osztályának főorvosával beszélgettünk.
– Szívünk egyszerű, de működését tekintve rendkívül bonyolult szervünk, betegségei igen sokrétűek, minden korosztályt érintenek. Szív betegséget okozhatnak a billentyűk károsodásai, gyulladások, a ritmusszabályzó és vezető rendszer zavarai, emellett számos öröklött eltérés is. Leggyakrabban mégis, mikor a szívbetegségekről beszélünk, tulajdonképpen a szívizmot ellátó erek, a koszorúserek betegségeire gondolunk – kezdte az ismertetőt a főorvos.

A Szív Világnapját 2000 óta szeptember utolsó vasárnapján tartják (Fotó: Rajki Judit)

Elmondta, a legrettegettebb betegség a hirtelen halál és a szívizom infarktus, mely a koszorúserek hirtelen, pár másodperc alatt bekövetkező elzáródása miatt következik be. Ezért amikor arról szeretnénk beszélni, hogyan védhetjük meg szívünket, elsősorban az ereink védelméről kell beszélnünk.
– Ugyanis a koszorúserek – és emellett minden verőerünk, ideértve az agyi erek, a végtagok ereit is – betegsége az érelmeszesedés, az érszűkület. Ilyenkor koleszterin rakódik le az érfalba. Ez hosszú, éveken át tartó folyamat, melynek első tünetmentes jelei már serdülőkorban kimutathatók. Elsősorban előfordulása az emelkedett koleszterin szinttel áll összefüggésben, de számos tényező gyorsíthatja ezt a folyamatot. Ezek az úgynevezett rizikófaktorok, mint a dohányzás, emelkedett vércukor szint, emelkedett vérnyomás, de emellett öröklött tényezők és a stressz szerepe sem lebecsülendő – fogalmazott dr. Dani Győző.

Felhívta a figyelmet arra, szívünk megvédése érdekében két fontos dolgot tehetünk: igyekezhetünk ezeket a rizikótényezőket megszüntetni, másrészt pedig minél hamarabb felismerni őket és megfelelően kezelni.
– Szűrővizsgálatként tehát elsősorban a koleszterin, vércukor szint ellenőrzése, a vérnyomás mérése ajánlott. Így a szakemberek, például az Egészségfejlesztési Iroda Munkatársai egyszerűen megbecsülhetik, ki tartozik a nagy rizikójú csoportba. Ezen betegeknél pedig további vizsgálatok elvégzése javasolt. A koszorúsér betegségek korai kimutatására alkalmas a szív CT vizsgálata, ilyen rizikókategória meghatározás 40 év feletti férfiaknál és 50 év feletti nőknél mindenképpen indokolt – magyarázta a főorvos.

Szívünk védelmére azonban már a születésünktől kezdve oda kell figyelni. Hiszen ereinkben, mint akár egy folyóban az évek hosszú sora alatt rakódik le a hordalék, a koleszterin, mely előbb-utóbb szűkületet okoz. Ezért megfelelő étrenddel, testmozgással, vérzsírok ellenőrzésével az érelmeszesedés megelőzhető. Ha mégis bekövetkezne a rettegett érelzáródás, a szívinfarktus, a minél hamarabb megkezdett kezelés sokat számít.

– Ezért ha mellkasi, háti fájdalom jelentkezik, verejtékezéssel, hányingerrel, gyengeséggel kísérten, ami korábban nem fordult elő, ne késlekedjünk, hanem haladéktalanul hívjunk mentőt. Ilyen esetben minden perc időveszteség számít, az elzárt ér megnyitása a szívünket menti meg. Bár az országban mindenütt gyorsan elérhető szívkatéteres laboratóriumok vannak és a Mentőszolgálat szakképzett személyzete is nagy jártassággal bír, az infarktus okozta szövődmények nagy részéért a túl későn kért segítség felelős – hangsúlyozta a kardiológus főorvos.

Amennyiben ilyen panaszunk van vagy hozzátartozónk, ismerősünk jelzi az imént említett tüneteket, ne késlekedjünk. Amikor sajnos megtörtént a baj, nagyon fontos a megfelelő, élethosszig tartó kezelés. A szív erősítő gyógyszerei, a szív vitaminjai elsősorban a koleszterin szintet csökkentő gyógyszerek, emellett a vérlemezke gátlók és a vérnyomáscsökkentők. Zárásként dr. Dani Győző elmondta, sok ellenérv és álhír hangzik el a koleszterincsökkentő gyógyszerekről, pedig ezek megfelelő alkalmazása segíthet megelőzni az infarktust és a hirtelen halált.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.