- hirdetés -

A környezetszennyezés, valamint a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében gyűlik össze minden pénteken egy kis közösség Orosházán. Legutóbb szeptember 27-én találkoztak a Mátrai stadionban, ahol ki futva, ki gyalog, ki kerékpárral tette meg a maga választotta távot, és igyekezett ráirányítani a figyelmet arra, hogy bajban a Föld, és mi is bajban vagyunk.

Egy éve, hogy a 16 esztendős norvég lány, Greta Thunberg belekezdett eleinte magányos harcába. Akkor még egyedül ült ki tüntetni az ország parlamentje elé, mostanra több mint 130 ország csatlakozott hozzá. A napokban milliók vonultak utcára világszerte, hogy kormányaikat és iparmágnásaikat cselekvésre ösztönözzék.

Hozzájuk csatlakozik péntekenként az a főként futókból álló csapat, akik már 16. alkalommal jöttek össze, és tettek meg néhány figyelemfelhívó kilométert.
– Szakmám révén is érzékeny vagyok problémákra, de ezt az eseményt magánemberként hoztam létre. A felettünk lebegő klímakatasztrófát egyre inkább szorongatónak érzem, azért is, hiszen van három gyermekem. Az ő jövőjükért aggódom elsősorban. A Cselekedj Most! Közösségi Futás/Séta a Földünkért megmozdulást azért találtam ki, előbb magamnak, hogy ezt a szorongásomat valamilyen tevékenységben levezessem – mondta el az ötletgazda Raffainé Balogh Emese.

Általában 10-12-en gyűlnek össze, de abban bíznak, hogy egyre többen gondolkoznak majd hozzájuk hasonlóan (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Miután meghirdette a legnépszerűbb közösségi portálon, többen is mellé álltak, és közösen mozogtak, mozognak azóta is. Míg nyár volt, Gyopároson találkoztak a fürdő előtt, mostantól viszont a korai sötétedés miatt a Mátrai stadion ad otthont a társaságnak.
– Az volt az elsődleges cél, hogy a természetben legyünk. Semmilyen kikötés nincsen, mindenki úgy mozdul, ahogy szeretne, azaz lehet futni, gyalogolni, bicajjal jönni. Tehát maga a mozgás a lényeg, illetve a figyelemfelkeltés, hogy jobban vigyázzunk a környezetünkre, kezdjünk el beszélni ezekről a témákról, hogyan tudunk okosabban élni, a jövőre kicsit jobban felkészülni – foglalta össze elképzelését Emese.

Újrahasznosítás, komposztálás, kevesebb zacskó

A rendszeres résztvevők egyike Liszkai Anikó, aki napi szinten hódol kedvenc sportjának, de a környezettudatosság is fontos számára.
– Kézműves tevékenység során is sokszor készítek újrahasznosított dolgokból tárgyakat, nagyon szeretem a bútorfelújítást, és tetszett az, hogy a környezettudatos gondolkodásmód összekapcsolódik futással, a mozgással. Az emberek szerintem is keveset sportolnak, nem figyelnek eléggé az egészségükre, ezért jó, hogy a közös futás erre is felhívja a figyelmet – indokolta csatlakozását Anikó.

Mint mondja, igyekszik a hétköznapokban is ügyelni arra, hogy ne termeljen felesleges szemetet, saját maga készítette bevásárló táskát használ, a műanyag helyett szövetből készült zacskókban vásárol zöldséget, gyümölcsöt.
– Megpróbáljuk a dobozokat többször felhasználni, de az újrahasznosítható dolgokat általában is elteszem, amikből aztán különböző óvodai játékokat készítek, vagy a gyerekekkel azokból alkotunk, és keresem a pályázati lehetőségeket is ezzel kapcsolatban – tette hozzá.

Emese és családja szintén szem előtt tartja a klímavédelmet, náluk alapvető például, hogy szelektíven gyűjtik a hulladékot, és ők is próbálnak kevesebb nejlonzacskót hazavinni.
– Bár nem egyszerű, mert minden élelmiszerünk agyon van csomagolva, ezért, ha csak lehet, piacon, hentesnél, termelőknél vásárolunk. Elég sok mindent magam készítek legyen szó növényi italokról vagy gyümölcslevekről, komposztálunk is. Ahová tudok, biciklivel megyek, nem vagyok híve annak, hogy ebben a városban ilyen sokan használnak autót teljesen indokolatlanul. Sík terep lévén nyugodtan le lehetne tenni a kocsit, húsz éve is remekül tudtunk közlekedni bringával, most meg azt látjuk, hogy minden autóban ül egy ember és pöfögteti – sorolta a szerinte megvalósítható dolgokat Emese.

Úgy véli, már a figyelemfelhívás is egy jó cél lehet, és vár mindenkit a csapatba, aki szeretne hasonlóképpen tenni klímánk megőrzéséért.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.