- hirdetés -

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola két tanulója szerepelt eredményesen az Oktatási Hivatal hagyományteremtő alkotópályázatán. Földesi Réka és Horváth Dzsesszika munkáit Kecskeméten állították ki.

A verseny célja az volt, hogy felkeltse a diákok érdeklődését a magyar nemzeti kultúra tárgyi és szellemi öröksége, jövője iránt, továbbá erősítse a közös múltból, kultúrából táplálkozó összetartozás érzését. A kiírás szerint határon inneni és túli magyar diákok együtt indulhattak és mérhették össze tudásukat.

A REdesing, Alkoss újra versenyén egy néprajzi tájegységre jellemző hagyományos motívumkincs felhasználásával díszített használati tárggyal lehetett nevezni. Ehhez 8 -10 oldalas tervdokumentációt kellett készíteni és az alkotás folyamatát fényképekkel alátámasztani.

Réka és Dzsesszi orosházi hímzéssel díszített könyvjelzőt, könyvborítót és papír zsebkendő tartót készítettek. Az alkotásban az Orosházi Díszítőművészeti Kör vezetője, Sonkolyos Károlyné, illetve Varga Jánosné segítettek. Több alkalommal is foglalkozást tartottak iskolában és megtanították a tanulóknak az orosházi szálánvarrott technikáját, színvilágát.

Az alkotópályázatokra együttesen 225 nevezés érkezett. A zsűri által igényesnek tartott munkákat – köztük Réka és Dzsseszika munkáit – a kecskeméti záróprogramon kiállították.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.