- hirdetés -

Az orosházi idős polgárok segítése legfontosabb feladataink egyike, többek között rendezvények támogatásával, szociális juttatásokkal segítünk a várost felépítő idős generációnak – fogalmazott Dávid Zoltán, az Idősbarát Önkormányzat Díjjal elismert Orosháza polgármestere. Október elseje az Idősek Napja. Orosházán több mint 4000 fő 70 év feletti él.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október elsejét az idősek világnapjává, hazánkban e naphoz kapcsolódóan ismerik el azokat az önkormányzatokat, amelyek hozzájárulnak a szépkorúakkal foglalkozó szervezetek működéséhez és támogatják az idősek szabadidős programjait. Orosháza kiemelten foglalkozik a szépkorúakkal, ezért az önkormányzat számára a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015-ben Idősbarát Önkormányzat Díjat adományozott az idősügy terén végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Az orosházi önkormányzat tervezetten gondolkodik és gondoskodik az idős lakosságról, ezért 2017-ben létrehozta az Idősügyi Koncepciót, valamint a Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciót, amiket kétévente, tehát éppen most felülvizsgálunk – tudtuk meg Dávid Zoltán polgármestertől. Hozzátette, az orosházi képviselő-testület 2018-ban elfogadta a Helyi Esélyegyenlőségi Programot is.
– Mindhárom tervezet lényegi eleme az idősek szükségleteihez igazodó, az egyéni igényeket is kielégíteni képes szociális ellátórendszer fenntartása és fejlesztése, mert az elöregedési folyamat miatt fel kell készülni nagyobb volumenű igénybevételre – ismertette a városvezető.

Mint mondta, törekvés, hogy minden rászoruló idős embert a lehető leghosszabb ideig lehessen a saját otthonában ellátni, majd segíteni, hogy az állapotváltozás szerint szükséges ellátásokhoz juthasson. Abban is segíteni kell, hogy az idős ember a társadalom megbecsült tagja maradhasson, megőrizze egészségét, biztonságban és védettségben élhessen. Orosháza önkormányzata különböző programok, tevékenységek mellé is odaáll, idén hat időseket tömörítő szervezetet is támogatott 1 millió 315 ezer forint értékben.

Az idősek igényeire alapozva az önkormányzat kidolgozta a 70 év felettiek szemétszállítási díj kompenzációját a rászorulók részére, illetve a segélyezés keretében tűzifa juttatással segítette az időskorúakat. Az idősek kényelmét szolgálva és figyelembe véve nemrégiben egy pályázat keretében nappali szociális ellátás infrastruktúrájának fejlesztése során, a Gyöngyvirág Klub, az Őszirózsa Klub, a Reménység Klub és az Öreg Tölgy Klub épületeinek felújítását, korszerűsítését valósította meg.

Az időskorúak számára minden évben számos rendezvényt biztosít az önkormányzat és az Egységes Szociális Központ. Ezek a rendezvények kultúra, szabadidő, egészségmegőrzés keretében zajlanak azzal a céllal, hogy az intézményben, vagy saját otthonában élő idős emberek a város „vérkeringésének” részesei maradhassanak életük során. Ezt hivatott erősíteni az a kezdeményezés is, melyben a polgármester vagy az önkormányzati választókerület önkormányzati képviselője igény szerint otthonukban köszönti a szépkorú lakosokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.