- hirdetés -

Nagyszabású, kétnapos haditorna helyszíne lesz jövő hét pénteken és szombaton a békéscsabai repülőtér.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés megyei Szervezete és a 101. Területvédelmi Zászlóalj szervezésében október 04-én tartják a megye általános,- és középiskolásai számára a hagyományos haditornát. A gyerekek versenyére épül rá a 2. Területvédelmi Ezred, ezredszintű járőrversenye. Erről, az idén először megszervezett, „Sárgarigók vonulása” című erőpróbáról tartottak sajtótájékoztatót a békéscsabai FEK-ben, csütörtökön délelőtt.

A MATASZ Békés megyei elnöke Nagy Zoltán ezredes elmondta, hogy az idei haditorna már tizennyolcadik a sorban.

– A Tartalékosok Szövetségének egyik fő feladata, hogy a fiatalok hazafias nevelésében aktív részt vállaljon. Ebben a szellemben indítottuk a haditornák sorozatát 2002-ben. Nagy örömünkre a fiatalok körében egyszerre népszerű lett a haza védelmére való felkészülés, és az évenkénti tornákon egyre nagyobb számban vesznek részt. Idén is lesz a gyerekeknek lövészet, kézigránát dobás, akadálypálya, fegyver szét-összeszerelés, és persze számot adnak elméleti felkészültségükről is. Tavaly negyvenöt csapat vett részt a megyei döntőn, nagyon reméljük, hogy idén is lesz legalább ennyi, vagy egy kicsit több – tette hozzá az ezredes.

A fegyver szét-összeszerelés szinte minden haditornán feladat (Fotó: Pirer Kata)

„Sárgarigók vonulása”

Idén első alkalommal a fiatalok haditornája kiegészül a felnőtt területvédelmi tartalékosok versenyével. A 2.sz. Területvédelmi ezred hatáskörébe tartozó kilenc keleti megye tartalékosaiból álló csapatok mérik össze tudásukat. Lipták József alezredes, a 101. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka elmondta, hogy az idei versenyt hagyományteremtő szándékkal rendezik, sőt jövőre szeretnék az egész országra kiterjeszteni.

– Nem titkolt szándékunk, hogy ennek a versenynek a segítségével kapjunk képet a tartalékos állomány képzettségi szintjéről, a kiképzés esetleges hiányosságairól. A feladatok a kiképzés elemeire épülnek, azokat a feladatokat kérjük számon, amit a kiképzésen elsajátítottak – emelte ki a parancsnok.

Természetesen kíváncsiak voltunk, hogy a „Sárgarigók vonulása” elnevezés honnan ered. Erre a kérdésre is Lipták alezredestől kaptunk választ:

– A területvédelmi tartalékos ezredek kialakításánál figyelmet fordítottak arra, hogy hadrendi elnevezések a történelmi hagyományokra is vissza tekintsenek. A 101-es hadrendi szám a valamikori Békéscsabán működő 101-es gyalogezred hadrendi száma volt. Minden ezrednek volt akkoriban egy beceneve, ha úgy tetszik, csúfneve. A 101. gyalogezredé a sárgarigók volt, mert kénsárga parolijuk volt. Átvettük ezt a hagyományt, innen az elnevezés – mondta el Lipták József alezredes.

A kétnapos erőpróba első napján a diákok – köztük több orosházi csapat – a másodikon a felnőttek versenyeznek. A MATASZ haditornájának eredményhirdetése, zárása egybe esik a felnőttek erőpróbájának megnyitójával.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.