- hirdetés -

Folytatva a hagyományt haditornát szervezett a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) és a Magyar Honvédség a diákok számára. A verseny idén bővült, már területi szinten rendezték a megmérettetést, összesen 12 csapat vett részt a szentetornyai versenyen.

A MATASZ 2003 óta rendszeresen szervezi a honvédelmi nevelést célzó haditornákat, ahol játékosan, jó hangulatban ismerkedhetnek a gyerekek a katonai kiképzés elemeivel. A megszokottak szerint hat állomás várt a fiatalokra: történelmi teszt, géppisztoly szét-, és összeszerelés, szennyezett terepszakasz leküzdése, kúszófolyosó, légfegyveres lövészet és kézigránát dobás.

Antal Lászótól, a MATASZ orosházi szervezetének vezetőjétől megtudtuk, hogy összesen 15 csapat nevezett, ebből 12 érkezett meg a szentetornyai helyszínre.

– Népszerű rendezvényünk a haditorna, amit hagyományosan tavasszal, a hősök napja alkalmából szervezünk meg. Ez egy kisebb verseny, de jó felkészülést ad a megyei és akár később az országos megmérettetésekre. Idén bővültünk, hiszen Békésről és Szeghalomról is érkeztek csapatok – sorolta Antal László.

A haditorna egyik fő célja, hogy a gyerekek így, játékos formában, már egészen fiatalon betekintést kapjanak a katonai kiképzés elemeibe, ezen túl nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy tisztában legyenek a haza védelmének fontosságával, de az egészségüket, edzettségüket is szolgálják ezek a megmérettetések. Az Eötvös iskola csapatával érkező Vaszkó Bence már nem először vett részt ilyen versenyen.

– Mindenképp szerettem volna eljönni most is a tornára, egyrészt szeretem a természetet, másrészt érdekel a katonaság is. Tisztelem azokat, akik úgy döntenek, hogy megvédik a hazájukat, családjukat és embertársaikat – fogalmazott a diák.

A legjobb csapatok megyei szinten folytathatják tovább a szereplésüket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.