- hirdetés -

Szerte a határban dolgoznak a kombájnok, szállító járművek. A búza mellett legnagyobb területen termesztett haszonnövényünket, a kukoricát takarítják be.

A tavaszi vetésű kapásnövényekre a tavalyinál jobb idők jártak. Az aratáskor mi is ott voltunk, hisz érdekelt az ilyenkor sokszor elhangzó kérdés: hogy fizeti a munkát idén a tengeri? Elkísérte stábunkat Benkő Lajos, az Orosháza és Térsége Gazdakör alelnöke, akit a napraforgó és a kukorica idei évéről kérdeztünk. Mint elmondta, jobb idő volt rájuk, mint a búzára.

Benkő Lajos alelnök a helyszínen tájékoztatott (Fotó: Dancsó József)

– A két, legtöbbet termesztett tavaszi vetésű kapásnövényünkre rendszerint jókor, vagy még épp időben érkezett a csapadék, ami a kenyérgabonáról nem volt elmondható. Legjobban a napraforgó sikerült az idén. Három és négy és fél tonna közti hozammal takarítják be a gazdák. A kukoricának jót tett volna, ha augusztusban a meleg mellett érkezik rá egy-két jobb eső. Így az utóérés, inkább kényszer érés volt. Szárítani minden esetre nem kell, ezt elvégezte a természet. Egy jó közepes termés várható. Négy és nyolc tonna közt ingadozik a hektáronkénti hozam, de nagy a szórás, akár két hektáros területen belül is – mondta el az alelnök.

A learatott kukoricát szárítani már nem kell, mehet a tárolókba (Fotó: Rosta Tibor)

A betakarítás tehát folyik. A gazdáknak a munkák szorítása mellett még az alacsony, 3800-3900 forintos felvásárlási árak okozhatnak fejfájást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.