- hirdetés -

Nyolc napirendi pontot tárgyaltak a Calendula Szövetség tagjai szeptember 13-án, Mezőkovácsházán. Döntés született többek közt a Calendula Terv 3 programelemeinek kidolgozásáról és a szövetség alapszabályának módosításáról. 

Családbarát Dél-Békés – Ezt a címet viseli az a komplex fejlesztési program, melyet a Calendula Szövetség égisze alatt dolgoznak ki, ahogyan az első két tervnél, úgy most is az itt élők igényeire alapozva. A szeptemberi 13-i mezőkovácsházi ülésen elhangzott: az országosan egyedülálló program nem csak egy adott régióra fókuszál, a térség településeinek igényeit külön-külön méri fel.

A Calendula Terv 1 és 2 megalkotása évtizedek óta nem látott fejlesztéseket eredményezett Dél-Békésben. A harmadik ütem kidolgozásával a célunk a térség minden egyes települése számára külön-külön stratégiai tanulmányok készítése, a fiatalok helyben tartása és a jól fizető munkahelyek érdekében a gazdaság helyi szintű erősítése – emelte ki az ülésen Simonka György. A szövetségi elnök hozzátette, a Calendula Szövetségnek mindig is az volt a legfontosabb célkitűzése, hogy kitörve a keretekből egy lépéssel azon térségek előtt járjon, melyeknek megvan az erejük és erőforrásuk ahhoz, hogy az ott élők számára jobb életet tudjanak teremteni.

Megtudtuk, a Kodolányi János Egyetemmel közösen elkészített fejlesztési stratégiákat az illetékes szaktárcák elé tárják majd. Dr. Malatyinszki Szilárd, az egyetem központi székhely igazgatója kiemelte: a helyi igények felmérése, a műhelymunka jól halad, melyek célja a településekben rejlő lehetőségek feltárása, fejlesztési irányok kidolgozása a helyi közélet meghatározó szereplőivel és a lakosság bevonásával. Az első műhelymunka Kardoskúton volt, a szervezők sikeresnek értékelték az interaktív eszmecserét.

A Calendula Szövetség mezőkovácsházi ülésén az alapszabályban is módosításokat eszközöltek, többek között – a Calendula Terv első üteméhez hasonlóan – operatív munkacsoport és munkaszervezet felállításáról döntöttek. Beszámoló hangzott el a Kodolányi János Egyetem jelenlegi helyzetéről is. Dr. Malatyinszki Szilárd pozitívumként értékelte, hogy évről évre többen választják továbbtanulásuk helyszínéül az orosházi székhelyű intézményt, idén 44 nappali tagozatos hallgató kezdhette meg felsőfokú tanulmányait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.