- hirdetés -

Ünnepélyes keretek között adták át a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában végbement fejlesztéseket október 25-én. A Békéscsabai Tankerületi Központ által benyújtott pályázaton elnyert összegből a központi intézményben, valamint a rákóczitelepi tagintézményben több tízmilliós beruházás valósult meg.

A Békéscsabai Tankerületi Központ adott be pályázatot az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztésére. Az elnyert 29,9 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból a Vörösmarty székhelyintézmény összes tantermének és szaktantermének padlóburkolatát kicserélték, míg a rákóczitelepi tagintézményben elektromos teljesítménynövelést hajtottak végre.

A Vörösmarty Mihály Általános Iskola ezen felül 16 új számítógéphez – az ezekhez kapcsolódó szoftverekkel –, valamint 16 számítógépasztalhoz jutott, amelyek hozzájárulnak az intézmény korszerű idegen nyelv oktatásához. A Békéscsabai Tankerületi Központ, mint projektgazda vállalja a pályázat 5 éves fenntartási kötelezettségét.

Az ünnepélyes átadón a nemzeti himnusz után Dávid Zoltán köszöntötte az egybegyűlteket. A polgármester beszédében kiemelte, hogy a jövőt a gyermekek jelentik.
– Én azt vallom, hogy a gyermekekbe fektetett források jelentik a jövőt. Valamennyi gyermekben ott rejlik az ígéretes jövő, azonban jól tudjuk, hogy az álmok beteljesüléséhez kemény munkára van szükség. Csak ez vezethet eredményre – mondta Orosháza első embere. Hozzátette, a város és a térség vezetőinek kiemelt feladata és felelőssége, hogy együtt, közös akarattal és munkával érjék el azt, hogy a jelen fiataljai felnőttként is teljes, sikeres életet élhessenek.

Harminc éve nem volt ilyen jelentős fejlesztés Dél-Békésben (Fotó: Rosta Tibor)

Dél-Békés országgyűlési képviselője gratulációját fejezte ki azoknak, akik a végbement beruházások mögött állnak, és el tudták érni, hogy a munkálatok még a nyári szünidő alatt elkészüljenek. Beszédében kiemelte, a térségnek szüksége van az ehhez hasonló fejlesztésekre, hiszen a kivitelezések hozzájárulhatnak Dél-Békés lakosságmegtartásához.
– Szerettük volna elérni, hogy minden egyes településen ugyanolyan minőségű és színvonalú szolgáltatást nyújtsanak, és ne csak a nagyvárosokban legyenek modern eszközökkel felszerelt, a jelen kor igényeinek megfelelő tantermek. Úgy gondolom, a folyamatos fejlesztéseink gyümölcsözőek, és hozzájárulnak Dél-Békés lakosságának megtartásához, esetleges növeléséhez – mondta Simonka György, majd kiemelte, a térségben az elmúlt harminc évben nem ment végbe ekkora volumenű, az oktatást érintő beruházáshullám. A Calendula Szövetség tagjai a térség polgármestereivel és intézményvezetőivel közösen dolgozták ki azt a komplex programot, melynek köszönhetően jelentős beruházások valósultak meg az elmúlt időszakban.

Nemcsak Orosházán, hanem a térség több települési köznevelési intézményében hajtottak végre eredményes fejlesztéseket – mondta el az orosházi programon Bánki András, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatója.
– Megteremtettük a lehetőségét annak, hogy az iskolák minél magasabb színvonalon tudjanak nevelő-oktató munkát végezni. A Békéscsabai Tankerületi Központ nemcsak uniós forrásból fejleszt Orosházán, hanem saját költségvetésből is. A Kodály-program keretében a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában több millió forintos beruházást hajtottunk végre – nyilatkozta a tankerület igazgatója.

A szalag elvágásával átadták az elkészült projektet (Fotó: Rosta Tibor)

Egy iskolában a nevelés-oktatás eredményessége, a pedagógiai szakmai munkánk minősége a legfontosabb – ezt már Orosz László, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola intézményvezetője mondta az egybegyűlteknek. Hozzátette, az iskola életében nem mindennapos egy ilyen méretű beruházás.
– A Vörösmarty történetében legutóbb 16-17 éve volt ilyen, az iskola új szárnya és a tornaterem épült abban az időszakban. Az utóbbi években az akkor működtető önkormányzat segítségével korszerű napelemrendszert építettünk és teljes körű kazánfelújítást hajtottunk végre. Átgondolva a múltat, ezek voltak az igazán jelentős fejlesztések az iskola életében – mondta az igazgató.

A megnyitóbeszédek után kórusszóval zárult az ünnepélyes átadás. A Békéscsabai Tankerületi Központ folyamatosan arra törekszik, hogy a körzet oktatási intézményeiben újabb fejlesztéseket hajtson végre. A most megvalósult orosházi beruházás egy újabb lépés a térség fejlődésében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.