- hirdetés -

Harmadjára szervezett jótékonysági futóversenyt a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványért a Linamar Hungary Zrt. a Budapest Sportiroda (BSI) békéscsabai futónagyköveteivel közösen szeptember 21-én. A nevezési díjakból és támogatásokból befolyt teljes összeget ezúttal is az alapítvány támogatására fordítják.

Jó idő, jó cél és nagy adag jókedv, meg persze némi kitartás. Röviden összefoglalva így jellemezhetnénk a szombati eseményt, amelyre nem csak Orosházáról, de egész Békés megye területéről, sőt határon túlról is érkeztek futók.

A gyerekek örömfutásra nevezhettek, míg a felnőttek háromféle távon tették próbára magukat.
– A kicsik 500 métert futnak itt a Linamar üdülő előtti aszfaltúton egy oda-vissza szakaszon, ami nem versenytáv. A felnőtteknek pedig 5, 10 és 21,3 kilométert kell teljesíteniük a gyopárosi tavak körül. Az öt kilométer egy nagy és egy kis kört jelent, tíz kilométeren ennek a kétszeresét futják, a félmaratoni távon pedig öt nagy és két kis kör vár a versenyzőkre – részletezte a távokat Nagyné Zavada Andrea, a Linamar Hungary Zrt. sajtófelelőse.

Szép számmal álltak rajhoz gyerekek is (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Nagy elismerés illet kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy ezen a szép, bár kissé csípősnek induló napon szabadidejüket áldozzák egy nemes cél és természetesen a saját egészségük érdekében. Úgy tudom, hogy az elmúlt két évben közel másfél millió forint gyűlt össze az alapítvány számláján ebből a kezdeményezésből, és elnézve a részvétel nagyságát, azt látom, hogy ez jelentősen gyarapszik idén is – mondta köszöntőjében Bojtor István alpolgármester, aki nem tévedett, hiszen a nevezési létszám ugyan nem múlta felül a tavalyit, a befolyt összeg azonban igen: a versenyig több mint 750 ezer forint került az erre a célra fenntartott számlára. Az összeget a korábbi évekhez hasonlóan most is az alapítvány mentőautójának fejlesztésére, illetve működtetésére fordítják.

Az emberi élet a legnagyobb érték

Dr. Adulrahman Abdulrab Mohamed, az alapítvány kuratóriumának elnöke megnyitójában beszámolt tevékenységükről megemlítve azt is, az első baba, akit megmentettek, orosházi volt. Azóta több mint 50 koraszülöttnek nyújtottak segítséget.
– Voltunk már Budapesten, az Országos Kardiológiai Intézetben, olyan csecsemőt szállítottunk, aki nagyon súlyos szívfejlődési rendellenességgel jött világra. Sokszor jártunk Szegeden, Orosházán, Békéscsabán, Szeghalomról szállítottunk koraszülötteket Debrecenbe, Kecskemétre műtétek miatt. Van munkánk bőven, de abban bízom, hogy egyre kevesebb feladatunk lesz, mert az azt jelenti, hogy csökken a koraszülések száma – emelte ki a főorvos.

Hozzátette, a mentőautónak abban is nagy szerepe van, hogy a babákat édesanyjukkal együtt szállítják a különböző vizsgálatokra, nem kell őket elválasztani. Mindehhez az alapítványnak sok segítségre van szüksége.
– Együtt megvettük ezt az autót, hatalmas Békés megyei összefogással és úgy érzem, ugyanilyen összefogással működtetni is tudjuk. Azt szoktam mondani, legyen mindenki koraszülött mentős, érezze mindenki a mentőautót sajátjának, hiszen az közös kincsünk – fogalmazott Abdulrahman doktor.

A tavalyinál is több pénz gyűlt össze az alapítvány számláján (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Tóth László BSI futónagykövet szintén örömét fejezte ki, hogy ennyien támogatták a nemes célt és neveztek a versenyre, de azért is, hogy ilyen sok futót láthat együtt.
– Azért is jók az ilyen események, mert azok az amatőr futók is eljönnek, akik egyébként nem versenyeznek, itt viszont rajthoz állnak – mondta, majd felhívta a figyelmet a pálya nehézségeire és óvatosságra intette sporttársait.

A mezőny legidősebb indulója több okból is úgy érezte, futnia kell szombaton.
– Egyrészt fontos a sportos élet, az én koromban különösen, másrészt a cél sem elhanyagolható szempont, hiszen jó ügyet támogatok. Harmadrészt a tavalyi eredményem után már nem csak a részvétel a lényeg számomra, harminc percen belül szeretnék beérni – osztotta meg motivációját a 65 éves Szekeres József, a Linamar szakoktatója.

Az orosházi férfi kézilabdázók bemelegítése után először a gyerekek húztak nyúlcipőt, egy órával később pedig a felnőttek is nekiindultak a kiválasztott távnak. Idejüket chip rögzítette, a helyezetteket később közöljük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.