- hirdetés -

A világszerte jól ismert és közkedvelt professzorral két alkalommal is találkoztunk a közelmúltban. 58 éves érettségi találkozójára érkezett, másnap pedig, mint minden évben, rajtkőre állt az általa szponzorált Nagy Sándor úszó emlékversenyen.

Az orosházi Táncsics gimnáziumban érettségizett professzor munkásságát nem kell bemutatnunk, hisz Magyarországon és azon kívül is jól ismerik. Inkább mindennapjai felől érdeklődtünk.

– Az egészségügy komoly átalakuláson megy keresztül napjainkban. Az új demográfiai célkitűzések teljesülése érdekében valószínűleg a lombikbébi centrumok is bekapcsolódnak a programba. Teljesen aktívan élek, szinte semmi sem változott az elmúlt évek gyakorlatához képest – mondja a professzor.

Nagyon sok család köszönheti az Ön intézetének, hogy gyermeke lehet. Érezhető-e a megbecsülés, a szeretet a mindennapokban?

– Huszonhét éves munkásságunk alatt harmincezer gyermek született a lombikbébi program segítségével. Minden családhoz tartozik legalább száz le,- és felmenő, valamint oldalági rokon. Hárommillió ember szeretete övez minket. Sokszor megállítanak és boldogan mutatják kisebb-nagyobb gyermeküket, akik nálunk születtek. Leírhatatlan öröm ez számomra, és igen érezzük, érzem a szeretetet – teszi hozzá Kaáli Géza.

A mindig aktív professzor épp a volt osztálytárssal Tóth Ferenccel beszélget (Fotó: Rosta Tibor)

Számtalan kitüntetéssel nem csak a társadalom, a szakma is kifejezi megbecsülését. Mennyire fontos ez Önnek?

– A Semmelweis-díj a legnagyobb szakmai elismerés, aminek nagyon örülök, és nagyon büszke is vagyok rá, hisz úgy érzem sokat tettünk az elmúlt évtizedekben, nem csak a klinikai munkában, de a tudományos kutatás területén is. A szakma elismerése pedig fontos, épp úgy, mint az embereké – mutat rá a professzor.

Mennyi időt tud a kedvteléseinek szentelni?

– Sokat dolgozom, de azért mindig sikerül egy kis időt szakítani a vitorlázás, az úszás, vagy épp a veterán jármű gyűjtemény számára. Ez utóbbival olyan emlékeket, olyan járműveket őrzök meg az utókor számára, amelyekhez személyes emlékeim fűződnek. Semmi sem emlékeztet jobban édesapámra, mint ha beülök abba az autóba, amiben annak idején vele ültünk és mentünk horgászni. Rokonok, barátok is sokszor elérzékenyülnek ezekben a járművekben – teszi hozzá.

Hogy szolgál az egészsége mostanában?

– Kitűnően vagyok. A mai napig minden nap sportolok egy órát, vigyázok a súlyomra, egészségesen táplálkozom, nagyon jókat és sokat alszom és ez az ember energiáját és a lelkesedését is magas szinten tartja – zárja a beszélgetést Dr. Kaáli-Nagy Géza.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.