- hirdetés -

Közeleg az Európai Mobilitási hét. Az idén is a környezetbarát-és fenntartható városi közlekedés népszerűsítését célzó rendezvény 2019. szeptember 16. és 22. között zajlik. Témája a gyaloglás és a nem motorizált közlekedés, mottója pedig a „Sétálj velünk!”

Több, mint 200 millió forint támogatási igényt nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Héthez és Autómentes Naphoz kapcsolódó programok szervezéséhez.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre népszerűbb Magyarországon. 2002-ben még csak 40, 2018-ban viszont már 267 település vett részt benne, idén pedig tovább nőtt ez a szám 285-re. Az eredmény nem maradt el a legutóbbi évben sem. Közel ötven ország versenyében Magyarország a harmadik helyen végzett.

A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az észszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira is helyezi a hangsúlyt. A közlekedésért felelős tárca régóta azon dolgozik, hogy a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztésével hozzájáruljon ehhez a fontos célhoz. Fontos lenne, hogy nemcsak ezen a napon, hanem amikor csak tehetjük, a környezet védelmének érdekében használjunk az autó helyett alternatív, környezettudatos közlekedési formákat, úgy mint a gyaloglás, a kerékpározás vagy a tömegközlekedés igénybe vétele.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amellett, hogy koordinálja a központi rendezvénysorozatot, 180 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a településeken szervezett Európai Mobilitási Hét, illetve Autómentes Nap megtartásához kapcsolódó tudás-élmény alapú programok, vetélkedők, versenyek szervezéséhez.

Az idei évben szeptember 22-én tartják majd az autómentes napot. A fővárosi önkormányzat megbízásából 2012 óta a Budapesti Közlekedési Központ – BKK – szervezi és bonyolítja az Európai mobilitási hetet és annak központi eseményét, az európai autómentes napot, illetve hétvégét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.