- hirdetés -

Világszerte milliók rettegnek a bűvös péntek 13-tól, ennek ellenére többen vallják, hogy ez a nap sem másabb, mint a többi, maga a dátum is csak egy babona. Megannyi hiedelem van a világ körül, melyek érdekesek, de sok esetben nevetségesek is.

A tizenhármas számtól való félelem már az ókorban is létezett, az akkori görögöknek szavuk is volt rá, triszkaidekafóbosznak nevezték. Később, Geoffrey Chaucer 14. századi Canterbury meséiben szerencsétlen napként említi péntek 13-át, amely az újkor folyamán a népi babonában is egyre negatívabb színezetet kapott. Olyannyira, hogy évszázadokat is túlélt a babona, az 1980-as években még filmet is forgattak Péntek 13. címmel. A produkció hatalmas sikert aratott, több rész is készült a horrorfilmből.

Míg a világ szinte minden táján negatív dátumként emlegetik ezt a napot, Olaszországban nem tulajdonítanak nagy jelentőséget neki, hiszen a pizza hazájában a péntek 17-étől másznak a falra, míg Kínában a 4-es szám vált ki ellenérzéseket az emberekből. Sok szállodában és tömbházban nincs is negyedik emelet, a harmadik után egyből az ötödik következik.

A legérdekesebb babonákat tekintve Törökország is az élen jár. A közel-keleti országban kerülik az esti rágózást, hiszen ha ezt teszik hamarosan romlott hús kerül a tányérjukra. Egyiptomban például a bagoly sosem jelent jót. Szerintük, ha valaki meglát egy baglyot, akkor az illető rövidesen rossz hírt fog kapni. Oroszországban viszont tilos üres vödörrel róni az utakat. Egykoron a cár gyilkosa is így tett. Ruandában a helyi nők pedig messziről kerülik azt, hogy kecske húst egyenek, vagy azt, hogy bármilyen formában érintkezzenek vele, mert úgy vélik, ettől kinő az arcukon a szőr.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.