- hirdetés -

Orosházi értékHét – értékTér címmel rendezvénysorozat keretében mutatná be a város mindazon helyi értékeket, melyeket az Orosházi Települési Értéktár összegez. A jövő tavaszra tervezett program pályázati forrásból valósul meg, célja pedig az, hogy a már feltárt és a jövőben feltárandó értékeket széles körben bemutassa a nagyközönségnek.

Öt évvel ezelőtt alakult meg az Orosházi Települési Értéktár Bizottság azzal a céllal, hogy lajstromba vegye az egyedi, megkülönböztetésre alkalmas, kiemelésre méltó helyi értékeket. Azóta folyamatosan bővül az Orosházi Települési Értéktár – a város területén fellelhető nemzeti értékeket sorjázó gyűjtemény harmincnál is több elemmel rendelkezik. A helyi értékek közül nem egy a Békés Megyei Értéktárat is gazdagítja, legutóbb két orosházi érték is bekerült a megyei gyűjteménybe, az erről szóló oklevelet a szeptember 7-ei Megyenapon vehette át a Justh Zsigmond Városi Könyvtár, illetve Orosháza Város Önkormányzata.

– Thék Endre a hazai bútorgyártás és ipartörténet jeles személyiségének munkássága a városi könyvtár felterjesztése alapján kerülhetett be a megyei értéktárba. Ehhez kapcsolódóan szeptember 11-én Verasztó Antallal, a Thék Endre a méltóságos asztalos című könyv szerzőjével lehetett beszélgetni a Nyugdíjas Pedagógusok Justh Zsigmond Olvasóköre találkozóján. A másik, mostantól a megyei értéktárat gyarapító orosházi érték a gyógyvizéről méltán ismert Gyopárosfürdő, ehhez a sikerhez az 1800-as évektől napjainkig elszánt építő, alkotó munka, valamint a folyamatos fejlődés szándéka kellett – húzza alá Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere.

– Kiemelt feladatunk a nemzeti értékek gyűjtése, népszerűsítése, megismertetése, megőrzése és gondozása – folytatja a városvezető. – Ezért egy sikeres pályázatnak köszönhetően egy rendezvénysorozatot tervezünk, mely a „hagyomány – egyediség – összetartozás” pillérére épülve mutatná be az itt élőknek, elsősorban a jövő generációjának tárgyi és szellemi értékeinket.

A jövő márciusra tervezett rendezvénysorozat keretében szakmai konferencia és kiállítás szerepel a tervek között, az iskolások szervezett tárlaton ismerhetnék meg a helyi értéktárat, és rálátást kaphatnak az értékgyűjtés fáradságos munkájára is. Az ötnapos rendezvényt követően az Orosházi Települési Értéktár Bizottság műhelymunkán összegezhetné eredményeit és további feladatait.

A közelmúltban, szintén az önkormányzat eredményes pályázatának köszönhetően megjelent egy kiadvány, mely az Orosházi Települési Értéktár és a Köznevelési Értéktár elemeit mutatja be. Az Agrárminisztérium által támogatott kiadvánnyal is az a célja a városnak, hogy minél többen ismerhessék meg a helyi értékeket – írja sajtóközleményében az orosházi önkormányzat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.