- hirdetés -

Szeptember hatodikán rendezték az Országos Mentési Versenyt a Bükszéki Ifjúsági Táborban. A megmérettetésen két orosházi csapat is részt vett és remek eredménnyel zárta a rendezvényt.

A Bükkszéken megrendezett IV. Országos Mentési Versenyen, melyen nemcsak a mentődolgozók, hanem társszervek is megmérettethetik magukat, idén az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásának két csapata is indult.

Fejes Róbertné, az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásának elnöke elmondta, idén először, de nem utoljára vett részt ezen a versenyen az Orosházi Kistérség Többcélú Társulás Orvosi Ügyelete és irodai dolgozói.
– Nagyon büszke vagyok a versenyzőkre, hiszen a mentési versenyen orvosi ügyeleti és önkormányzati csapat rajtuk kívül egy sem volt, így nemcsak Orosházát, hanem az egész megyét képviselték – ismertette az elnök.

Az ország több pontjáról érkeztek életmentők (Fotó: Fazekasné Nagy Éva)

Fazekasné Nagy Éva, a társulás kistérségi tanácsadójától megtudtuk már két éve gondolkoztak az induláson. Dr. Dankó Alpár Istvánnal a központi orvosi ügyelet vezetőjével, valamint Fejes Róbertnével egyeztetve arra a következtetésre jutottak, hogy idén nemcsak az orvosi ügyelet szakgárdájával indulnak, hanem a társulás irodai munkatársaival is olyan kategóriában, ahol egészségügyi végzettség nélkül mérettethetik meg magukat.

A versenyre az ország több pontjáról érkeztek csapatok, összesen kilenc kategóriában mérték össze tudásukat a versenyzők. A Orosházi Kistérség Többcélú Társulásának irodai csapata a munkahelyi elsősegélynyújtás kategóriában indult. Tagjai Fazekasné Nagy Éva, Deákné Takács Mária, dr. Dankóné Kara Viktória és Kunstár Tibor először mérettették meg magukat, végül a 12. helyet szerezték meg.

– Nagyon nehéz, rendkívül szervezett és tanulságos versenyen vagyunk túl. 75 csapat, több mint 500 résztvevő érkezett Bükkszékre. A település több pontján voltak állomási a versenynek, közel negyven helyszínen – mondta Fazekasné Nagy Éva, az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásának kistérségi tanácsadója.

Hozzátette, rendkívül komoly feladatokat kellett teljesíteniük. A munkahelyi elsősegélynyújtás kategóriában például, áram ütött személyt kellett újraéleszteni, közlekedési baleset helyszínén két személyt kezelni, de vaddisznótámadás áldozatául való embert vagy idegentárgyat nyelt gyermeket is el kellett látniuk a kilenc állomás teljesítése alatt.

Bevetésen a csapat (Fotó: Fazekasné Nagy Éva)

Tavaly dr. Dankó Alpár István és csapata már indult a megmérettetésen, akkor elhozták az első helyet, így számukra nem volt idegen a verseny atmoszférája. A múlt héten megrendezett versenyen, a Központi Orvosi Ügyelet tagjai, dr. Dankó Alpár István ügyelet vezető, Fazekas Tamás gépkocsivezető, Mátyási Károly gépkocsivezető és dr. Imre Gábor ügyeletes orvos elhozta a második helyet, maga mögé utasítva többek között a debreceni klinikát és az újpesti kórházat is.

– Szerettük volna szakmailag megmérettetni magunkat az ország legjobb sürgősségi osztályai és ellátói között. Nagy előnye ennek a versenynek a közös felkészülés, ami a csapategységet erősíti, valamint itt szakmailag is sokat fejlődhetünk. A mentési versenyeken már tavaly is nehéz feladatokat kellett megoldani, az idei azonban talán még azokat is felülmúlta, komoly szakmai kihívások elé állítottak bennünket a szervezők – fogalmazott dr. Dankó Alpár.

Különleges és nem mindennapi feladatokat is meg kellett oldania a versenyzőknek a sürgősségi osztályok kategóriában. A tíz állomás alatt, többek között életmentő császármetszést kellett végrehajtaniuk, súlyos égési, baleseti sérültet és tömeges klórgázzal mérgezett személyeket kezeltek, valamint egy különleges szituációban is helyt kellett állniuk, mely során egy rablótámadás áldozataiként, bekötött szemmel látták el az egyik sérültet.

A két csapat jövőre is versenybe száll, hiszen mint mondták, nagyszerű élmény és csapatépítő esemény, emellett a következő alkalommal szeretnének még jobb eredményt elérni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.