- hirdetés -

Négyszázmillió forintos pályázati forrást fordít az önkormányzat csapadék- és belvízelvezető projektre. Dávid Zoltán, polgármester augusztus 29-én írta alá a szerződést a kivitelező cég képviselőivel.

A beruházásra az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések elnevezésű felhívásra. A négyszázmilliós pályázat az önkormányzat tulajdonában álló területeken csapadék-és belvízelvezető csatornák felújítására, kisebb mértékben új csatorna építésére irányult.

A fejlesztésre azért van szükség, mert egy-egy nagyobb eső után áll a víz a Kossuth Lajos utcán, a Könd utcán és még néhány környező területen. A probléma több évtizede fennáll, az oka pedig az, hogy a régi csapadékvíz elvezető rendszer nem tudja elvezetni a hirtelen lezúduló hatalmas mennyiségű vizet. A gond nem a főtéren van, csak itt jelentkezik.

– A pályázattal a belterületre hullott csapadékvíz rendezett és kártétel nélküli elvezetését szeretnénk elérni, így valósulhat meg a településrész természetes és épített környezetének védelme – nyilatkozott a célokról Dávid Zoltán, polgármester.

Az orosházi önkormányzat nevében a polgármester, a kivitelező A-MEZŐGÉP Kft. képviseletében Gubacsi Szilárd ügyvezető és Tószegi Tamás projektvezető írta alá a szerződést.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

– Egy hónapunk van arra, hogy a műszaki előkészületeket megtegyük. A tervek szerint októberben a Dózsa György utcán kezdünk és előreláthatólag 12 hónap leforgása alatt készül el a projekt – fogalmazott Gubacsi Szilárd.

A sajtótájékoztatón a polgármester kérte a kivitelező céget, helyi vállalkozókat is vonjon be a munkálatokba, az érintett lakosságot pedig időben tájékoztassa az őket érintő időszakos változásokról.

Saját forrást is biztosított az önkormányzat a problémára

A pályázati lehetőségek kiaknázása mellett Orosháza Város Önkormányzata ebben az évben több mint 5 millió forint saját forrást biztosított a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos problémákra.

Tavaly csapadékvíz elvezető rendszer karbantartására 2 millió forint önkormányzati forrást fordított a városvezetés, a Retek utcai csapadékvíz elvezető árok kapacitását növelték. A hálózat mosatása mellett szükség esetén szikkasztó árkokat is nyitottak.

A Start Munkaprogram keretében az elmúlt négy évben 214 ezer 622 méter csatornaszakaszt tisztítottak meg, tartottak karban, 50 fedlapot és 80 rácsos lefolyót cserélt. Ezek mellett végeztek cserjeírtást, műtárgyak karbantartását és vízelvezető csatorna melletti területek karbantartását, parlagfűmentesítést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.