- hirdetés -

Az Elhízás Világnapja alkalmából szervezett sportos programot augusztus 26-án, az Orosházi Kórház udvarára az Egészségfejlesztési Iroda. A vállalkozó kedvű résztvevők futó és sétáló csoporthoz is csatlakozhattak.

Eredetileg májusban hirdette meg az Elhízás Világnapja alkalmából Éjszakai túrát és futást az Egészségfejlesztési Iroda, a szeszélyes és kiszámíthatatlan időjárás azonban közbeszólt. Augusztus 26-án azonban már semmi sem akadályozta meg az iroda munkatársait és a mozgást szerető érdeklődőket, hogy megtartsák a programot.

– A rendezvény apropója, hogy hazánkban a lakosság 60 százaléka elhízottnak számít. Nagyon sokan a genetikai tényezőkkel, betegségekkel indokolják ezt, de többször is a helytelen táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód áll a háttérben. A célunk, hogy becsempésszük az emberek hétköznapi életébe is a mozgást, mint például most a Gyopárosfürdőre induló sétával – mesélte Kubas Eleonóra, az EFI irodavezető-helyettese.

Indulás előtt közös bemelegítéssel hangolódtak a rendezvény vendégei (Fotó: Rosta Tibor)

A Kórház udvarára érkező érdeklődőknek először az iroda dietetikusa, Oravecz Diána tartott egy rövid előadást a megfelelő táplálkozási szokásokról, külön kiemelve a napi 4-5 étkezést és a megfelelő folyadékfogyasztást.
– Ha viszont le szeretnénk fogyni vagy csak meg szeretnénk őrizni a megfelelő egészségi állapotunkat, ahhoz nem elég kizárólag a diéta, egy kis mozgást is be kell iktatnunk a hétköznapjainkba – tette hozzá.

A közös bemelegítést követően két csoportra osztották a résztvevőket. A futás mellett ugyanis sétát is szerveztek az EFI munkatársai. A sétáló csoport útközben két helyen is megállt, de a pihenésüket sem töltötték tétlenül, kísérőik ugyanis kvízkérdéseket tettek fel nekik, de fontos tudnivalókat hallhattak emellett a gyaloglás pozitív hatásairól és a túrabotok jelentőségéről is. A csoportok célállomása mindkét esetben a gyopárosi Hotel Corvus Aqua volt.

Futó és sétáló csoport is indult a kórház udvaráról (Fotó: Rosta Tibor)

A rendezvény egyik résztvevője, Fekete Tiborné Gádorosról érkezett, ahol egy egészséges táplálkozással foglalkozó csoportot működtetnek, szoros együttműködésben az Egészségfejlesztési Irodával. Jelenleg 40-45 gyermek regisztrált a foglalkozásaikra, közülük többen az éjszakai túrán is részt vettek.
– Tetszik a program lényege, hogy a résztvevők saját maguk érezzék és jöjjenek rá arra, hogy miért is fontos a mozgás. A lényeg, hogy kedvvel jöjjenek a gyerekek, ne nekünk szülőknek kelljen noszogatni őket – mondta Fekete Tiborné.

Idén a futó és sétáló csoport létszámára sem lehetett panasz, az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai ezért bíznak benne, hogy még többször is meg tudják ismételni a kezdeményezést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.