- hirdetés -

Augusztus 15-én kezdődött és a hónap végéig tart a javítóvizsgák időszaka azoknak a diákoknak, akik valamely tárgyat nem tudták teljesíteni az előző tanév során. 

Ahogy az Oktatási Hivatal honlapján olvasható, a 2018/19-es tanév végén összesen 27 952-en kaptak elégtelent legalább egy tantárgyból. Ez elsőre talán soknak tűnhet, azonban ha összevetjük a tavalyi 32 829 és a tavalyelőtti 40 637 fővel, akkor már mást mutat a kép. 

A „veszélyeztetettek” száma is csökkent az előző évekhez képest, ugyanis idén „csak” 55 700 diákot fenyeget  a bukás veszélye. Korábban ez a szám 66 121, két éve pedig 80 900 volt. Ez persze nem jelent automatikus évismétlést, hiszen jó mentőövként szolgál a nyár végi javítóvizsga. Ennek ellenére a 28 ezer érintettből 11 215-en már biztosan az egy évvel fiatalabbak közt kezdik meg a tanulmányaikat. Ez az adat is furcsamód pozitív az elmúlt esztendőhöz képest, méghozzá 24%-kal.

Az évismétlők többsége egyébként fiú, a lányok aránya 39%. Tantárgyakra lebontva, a matematikával vívják a legnagyobb csatát a fiatalok. Több, mint 15 ezren buktak matekból, a második helyen a történelem áll közel kilencezer bukással, a harmadik helyen az irodalmat találjuk, amely mintegy 6000 diákon fogott ki.

Ha a család úgy érzi, igazságtalan volt a gyermek osztályzata, akkor tanév végén a bizonyítvány átvételét követő 15 napon belül kérhetik azt a lehetőséget az iskolában, hogy a tanuló az iskolától független vizsgabizottság előtt tegyen javítóvizsgát.

A tanulói lemorzsolódással kapcsolatban Magyarország vállalta, hogy 2020-ig tíz százalékra csökkenti a korai iskolaelhagyók jelenleg 12 százalék körüli arányát. A cél elérését egy újonnan kifejlesztett jelzőrendszer is segíti, amelyet tavasz óta már használnak a szakképzésben. A szoftver a tanulói adatokból diagramokat, grafikonokat készít, és a rendszer automatikusan értesítést küld az osztályfőnöknek, az intézményvezetőnek, valamint a szülőknek, ha valamelyik területen kiugró változás áll be. Így hamarabb észrevehető, ha egy diák veszélybe kerül. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.