- hirdetés -

Ennek apropóján összegyűjtöttünk pár érdekességet, melyet a balkezességről tudni érdemes.

Egy, a balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére minden évben augusztus 13-án ünnepeljük a Föld népességének csaknem 15 százalékát kitevő balkezeseket 1992 óta.

Napjainkban a kereskedelem is egyre nagyobb figyelmet fordít a balkezesekre, hiszen már több, kifejezetten nekik készült szerszámot, íróeszközt, illetve egyéb használati tárgyakat tudnak vásárolni.

E jeles nap alkalmából nézzünk pár érdekességet a balkezesekől:

  • A férfiak körében több a balkezes, mint a nők között.
  • Az a szokás, hogy a jegygyűrűt a bal kezünkön hordjuk a görögöktől és rómaiaktól származik. Így igyekeztek megszünteti a bal kézhez fűződő negatív szemléletet.
  • A balkezeseknek előnyük származhat a sportok terén. Ez tenisz esetében is fent áll. Például, de Rafael Nadal teniszbajnok jobbkezes volt, de megtanulta profin használni a bal kezét, mivel mentora szerint ez nagy előnyt jelent a pályán.
  • A Simpsons animációs sorozat karaktere, Ned Flanders létrehozott egy boltot, ahol minden termék kimondottan balkezesek számára készült.
  • A legutóbbi nyolc amerikai elnök közül öt balkezes: Gerald Ford, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton, valamint Barack Obama.
  • A brit királyi család tagjai közül Vilmos herceg balkezes.
  • A balkezesek nagyobb eséllyel lehetnek géniuszok. A kutatások sem tudják pontosan megmondani miért, de a balkezesek nagyobb intelligenciával rendelkeznek. Egyes szakértők azzal magyarázzák, hogy a balkezesek mindkét agyféltekéjüket tornáztatják.

Az általunk megkérdezett balkezes fiatal elmondta, legnagyobb kihívásokkal az iskolás évei alatt találkozott. Az olló használat és a tanórákon való jegyzetelés igen problémásnak bizonyult, hiszen padtársát zavarta, a spirálfüzettel pedig állandó harcot vívott.

Pozitívumként a sporttevékenységeket emelte ki, mint mondta, fociban és kézilabdában is jól teljesített.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.